De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid.
De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid. Epa/Handout Handout Editorial use Only/no Sales

'We zijn hier om te blijven'

Minister Israël: 'Wij willen vrede met onze buren'

DUBAI (ANP/RTR) De nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, heeft dinsdag de nieuwe ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) ingehuldigd. Hij bood een olijftak aan zijn voormalige vijanden aan en zei: ,,We zijn hier om te blijven."


,,Israël wil vrede met zijn buren - met al zijn buren. We gaan nergens heen. Het Midden-Oosten is ons thuis", aldus Lapid tijdens de ceremonie in het kantoor in de hoofdstad Abu Dhabi, dat dienst doet als tijdelijke ambassade. ,We zijn hier om te blijven. We roepen alle landen in de regio op om dat te erkennen."


OPENING AMBASSEDE De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten dat de VS ,,de historische opening van de Israëlische ambassade in Abu Dhabi verwelkomen". 

Volgens Blinken is deze stap belangrijk voor beide landen en de bredere regio. ,,De Verenigde Staten zullen blijven samenwerken met Israël en de VAE terwijl we alle aspecten van onze partnerschappen versterken en werken aan het creëren van een vreedzamere, veiligere en welvarendere toekomst voor alle volkeren van het Midden-Oosten."

Tijdens zijn tweedaagse bezoek, het eerste aan de Golfstaat door een Israëlische minister sinds beide landen vorig jaar weer banden met elkaar aanknoopten, opent Lapid ook een consulaat in Dubai en tekent een verdrag over economische samenwerking. Hij bezoekt bovendien de plek van Expo 2020 Dubai, een wereldtentoonstelling die in oktober werd geopend en waar Israël een paviljoen heeft.


ZORGEN Vanwege zorgen over Iran en hoop op goede economische betrekkingen normaliseerden de VAE en Bahrein vorig jaar de betrekkingen met Israël via de zogenoemde Abraham-akkoorden. Die werden opgesteld door de Amerikaanse regering van toenmalig president Donald Trump. Zo openden de VAE deze maand een tijdelijke ambassade in Tel Aviv.

Lapid bedankte de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu als "de architect van de Abraham-akkoorden die onvermoeibaar werkte om ze tot stand te brengen. Dit moment is van hem, niet minder dan van ons."