Frankrijk: vaccinatieplicht voor zorgpersoneel?

Frankrijk: vaccinatieplicht voor zorgpersoneel?

PARIJS (ANP/AFP) De Franse regering is van plan zorgpersoneel een vaccinatieplicht op te leggen als 80 procent van hen tegen september niet minstens één dosis van een coronavaccin heeft gekregen. Minister Olivier Véran van Volksgezondheid schrijft dat met een collega aan de directeuren van ziekenhuizen en verpleeghuizen.


De bewindslieden wijzen vooral op instellingen voor langdurige zorg waar ,,slechts" 55 procent van de zorgprofessionals een eerste dosis heeft gehad. Dat is ,,onvoldoende" en ,,niet normaal" gezien de kwetsbaarheid van de bewoners en de opmars van zorgwekkende virusvarianten, benadrukken de twee ministers.

Véran had dinsdag op de radio al gedreigd met een vaccinatieplicht voor zorgverleners. ,,Ik kan het risico niet nemen om Covid-golven in verpleeghuizen te krijgen en ze te moeten sluiten." De Franse autoriteiten zijn deze week begonnen met het prikken van tieners nu steeds minder volwassenen animo tonen voor een injectie. In Frankrijk hebben tot dusver ruim 30 miljoen mensen zeker één vaccindosis gehad, wat neerkomt op ongeveer 58 procent van de volwassenen.

Het aantal coronadoden in Franse ziekenhuizen nam het afgelopen etmaal toe met 28 tot bijna 85.000. Op de intensive cares liggen nu 1250 coronapatiënten, 54 minder dan een dag eerder. Ook in andere EU-landen wordt geschermd met een vaccinatieplicht voor medewerkers in de zorgsector. In Polen wordt dat overwogen om het verzet tegen vaccinatie te breken.