Voetbal

Voetbal

Acht jaar cel voor agent die Atkinson doodde

BIRMINGHAM (ANP) De Engelse agent die in 2016 oud-profvoetballer Dalian Atkinson om het leven bracht met een stroomstootwapen, moet acht jaar de cel in. De rechtbank in Birmingham veroordeelde de 43-jarige Benjamin Monk voor doodslag.

De agent gebruikte zijn taser drie keer, waarvan een keer 33 seconden lang, zes keer langer dan toegestaan. Ook trapte Monk de oud-speler van Aston Villa, Sheffield Wednesday en Ipswich Town twee keer hard tegen het hoofd.

"Je hebt jezelf en de politie laten zitten. Toen hij op de grond lag, heb je buitensporig geweld gebruikt", sprak de rechter na het vonnis. "Deze straf moet laten zien hoe belangrijk het is dat het publiek moet kunnen vertrouwen op de politie."

Atkinson werd aangehouden in augustus 2016 bij het huis van zijn ouders. De voetballer zou een verwarde indruk hebben gemaakt. Volgens de familie was de oud-voetballer kwetsbaar en had hij medische hulp nodig, maar zijn aanhouding ontaardde in geweld. Atkinson overleed een uur nadat agent Monk hem had afgeranseld aan een hartstilstand.

Volgens de politie is het de eerste veroordeling voor doodslag van een politieagent in functie na meer dan 30 jaar.