Lefevere emotioneel na zege

Lefevere emotioneel na zege

FOUGÈRES (ANP/BELGA) Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step hield het niet droog toen Mark Cavendish zijn 31e zege in de Tour boekte. De Britse sprinter klopte in de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk de Fransman Nacer Bouhanni en de Belg Jasper Philipsen en bezorgde zijn ploeg de tweede overwinning in deze Tour.

De twee vielen elkaar in de armen toen ze elkaar troffen aan de finish. "Iedereen was heel emotioneel. We wonnen al meer dan 100 keer in een grote ronde, maar ik denk niet dat ik ooit de hele staf in de bus heb zien huilen, zelfs Wilfried Peters, die is al bij mij sinds 1993, was nu voor het eerst aan het janken. Iedereen weet wat dit voor Mark betekent."

Ook voor Lefevere was het emotioneel. "Mark en ik, dat klikt gewoon, we hebben daar niet veel woorden voor nodig."

Lefevere durfde het aan om de Brit terug in de ploeg te nemen nadat hij door alle andere teams werd afgeschreven. "Iedereen heeft de beelden gezien van Cavendish toen hij huilend over de finish kwam in Gent-Wevelgem. Mijn hart brak letterlijk in twee, ook al zegt men soms dat ik geen hart heb. Hij kwam bij ons voor weinig geld, maar hij koerst hier als herboren. Wat niet evident is, want door het coronavirus kreeg hij eigenlijk een 'shitprogramma' voorgeschoteld."

Cavendish was volgens Lefevere zenuwachtig voor de start van de Tour. "Zeker voor deze rit, nerveus als een junior, daar sprak hij zo vaak over, omdat hij hier ook won in 2015. Hij wilde hier graag, op deze finish, scoren. Nu lukte het wel. Ongelooflijk."