Arnhem/Velp

Arnhem/Velp

OM eist 12 jaar cel voor fatale steekpartij

(ANP) Tegen een 52-jarige man uit Polen is een celstraf geëist van twaalf jaar voor het neersteken van een 40-jarige man in een wooncomplex voor arbeidsmigranten in Velp. Dat gebeurde tijdens een ruzie tussen de huisgenoten op 9 mei vorig jaar.

De officier van justitie noemde de steekpartij gruwelijk en zinloos. "De verdachte heeft het slachtoffer op brute wijze om het leven gebracht", zei de officier dinsdag in de rechtbank in Arnhem. "De man is met meerdere, diepe messteken gedood."

Het OM gaat uit van doodslag. Van moord zou geen sprake zijn, omdat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte zijn slachtoffer met voorbedachten rade doodstak. DNA-sporen van de 52-jarige Pool zijn gevonden op het handvat van het keukenmes waarmee hij stak. Getuigen verklaarden dat de twee vaker onenigheid hadden.


Utrecht

Tippelzone maakt plaats voor woningen

(ANP) Precies om middernacht sluit de tippelzone in Utrecht. Woensdag is de laatste dag dat sekswerkers nog aan de Europalaan kunnen werken. Sinds de jaren tachtig werd straatprostitutie op deze plek gedoogd.

De tippelzone maakt plaats voor een nieuwe woonwijk met duizenden woningen. Een alternatieve locatie voor de prostitutiestraat heeft de gemeente nooit kunnen vinden. Een nieuw college besloot daarom in 2018 'De Baan', zoals de zone in de volksmond wordt genoemd, per 1 juli 2021 te sluiten.

Sekswerkers die een andere toekomst wilden, hebben hierbij hulp gekregen. Anderen weken uit naar andere tippelgebieden of zijn bijvoorbeeld 'ondergronds' gaan werken.

De tippelzone is niet de eerste locatie voor betaalde seks die Utrecht sluit. Meerdere prostitutiegebieden gingen al dicht. Zo sloten de ramen en peeskamers op de Hardebollenstraat in de binnenstad en de prostitutieboten aan het Zandpad omdat er hier sprake was van mensenhandel en uitbuiting.


Maastricht/Ransdaal

OM: vrijspraak voor boer die Q-koorts zou hebben verzwegen

(ANP) Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht vrijspraak geëist voor een 43-jarige voormalige geitenhouder uit het Limburgse dorp Ransdaal. Tijdens een bezoek van kinderen zou hij hebben verzwegen dat zijn bedrijf besmet was met Q-koorts, daarom was hem dood door schuld ten laste gelegd.

De man was in 2009 eigenaar van een boerderij met zo'n duizend geiten, tevens zorgboerderij. Op 19 maart van dat jaar zou hij volgens het OM een klas met kinderen hebben toegelaten in zijn bedrijf terwijl op zijn boerderij Q-koorts heerste. Een van deze bezoekers was een toen 16-jarige verstandelijk gehandicapte jongen. Hij overleed in 2013. Zijn moeder ziet een verband tussen dat bezoek en zijn dood.