Invaller Artem Dovbyk besliste het duel tegen Zweden.
Invaller Artem Dovbyk besliste het duel tegen Zweden. Epa/petr Josek / Pool (restrictions: for Editorial News Reporting Purposes Only. Images Must Appear as Still Images and Must not Emulate Match Action Video Footage. Photographs Published in Online Publications Shall Have an Interval of at Least 20 Seconds Between the Posting.)

EK-sprookje Oekraïne duurt voort

Nachtmerrie voor Zweden in achtste finale

GLASGOW (ANP) Het sprookje van Oekraïne bij het EK voetbal duurt voort. De Oost-Europese formatie bleef in de achtste finale verrassend Zweden de baas in de verlenging: 2-1. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1. In de extra tijd kopte invaller Artem Dovbyk zijn ploeg naar de laatste acht.

In Glasgow opende Oleksandr Zintsjenko namens Oekraïne de score. Nog voor de rust maakte Emil Forsberg met zijn vierde EK-treffer gelijk. In de verlenging moest de Zweed Marcus Danielson in de 99e minuut met rood het veld verlaten na een charge. Dovbyk voorkwam een strafschoppenreeks met zijn kapitale kopbal.

Oekraïne, dat nooit eerder de knock-outfase van het EK haalde, speelt zaterdag in Rome in de kwartfinales tegen Engeland.

Oekraïne had in Glasgow tegen Zweden niets te verliezen. De ploeg van bondscoach Andrei Sjevtsjenko mocht al blij zijn met een plek bij de laatste zestien. De Scandinaviërs konden de favorietenrol echter niet waarmaken.

Zweden had een optisch overwicht, maar Oekraïne was gevaarlijker in de omschakeling. Met een schot in de verre hoek zette Zintsjenko in de 27e minuut zijn ploeg op voorsprong. Forsberg, de grote man bij Zweden, maakte gelijk in de 43e minuut met een van richting veranderd schot.

Na de rust schoot Forsberg eerst op de paal en daarna op de lat. Namens Oekraïne knalde Serchi Sydortsjoek de bal op de paal. In de slotfase stuurden beide teams op een verlenging aan. Strafschoppen leken onvermijdelijk. Totdat Dovbyk alsnog toesloeg: 2-1.