Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten

Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten

DEN HAAG/EPE (ANP) Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat een slachthuis in Epe, dat deze week in opspraak is geraakt wegens ernstige dierenmishandeling, zo snel mogelijk wordt gesloten. 


D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dringt daar tijdens het wekelijkse Vragenuur op aan. Hij krijgt bijval van onder andere VVD, CDA, PVV, PvdD, PvdA, SP en GroenLinks.

Demissionair landbouwminister Carola Schouten gaat nog deze week met toezichthouder NVWA in overleg om te kijken welke opties er zijn om de wens van de Kamer in te willigen. Die toezegging doet haar collega minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken), die haar in de Tweede Kamer vervangt. Schouten zelf is in Luxemburg voor beraad met haar Europese ambtgenoten.

Varkens in Nood sloeg maandag alarm over slachthuis Gosschalk in Epe. Op videobeelden is te zien hoe medewerkers dieren gruwelijk mishandelen. Schouten sprak eerder al haar afschuw uit over de beelden. Zij noemde die "schokkend" en zei er "buikpijn" van te hebben. Het slachthuis is onder verscherpt toezicht geplaatst.

De directie van de slachterij heeft zelf ook maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De betrokken medewerkers zijn geschorst en er is een eigen onderzoek ingesteld. Peddels waarmee de varkens werden geslagen mogen niet meer worden gebruikt. Het cameratoezicht in het bedrijf wordt uitgebreid en de camerabeelden worden ook veel vaker bekeken. "Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn. Dierenwelzijn is essentieel. We trekken ons dit zeer aan", aldus de directie in een verklaring. De bedrijfstop kon dinsdagmiddag nog niet reageren op de kritiek van de Kamer, aldus een woordvoerster.

Sluiting van het slachthuis is volgens Kamerlid De Groot "het enige antwoord dat hier past". PVV-leider Geert Wilders sluit zich daarbij aan. Hij spreekt van "smeerlapperij" waar onmiddellijk een einde aan moet worden gemaakt.