Vanaf morgen: einde aan 'literknallers' met alcohol

Vanaf morgen: einde aan 'literknallers' met alcohol

DEN HAAG (ANP) Zoals elk jaar worden per 1 juli de nodige wetten en regels aangepast. Een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen:


- Drie kratjes bier halen, twee betalen, of twee flessen wijn voor de prijs van één? Dat mag niet meer. Winkels mogen nog maximaal 25 procent korting geven op de prijs van alcoholische dranken. Het is een van de maatregelen uit de aangescherpte alcoholwet, die op 1 juli van kracht wordt.

- Wie in een café of restaurant een biertje of wijntje bestelt voor een minderjarige, kan daarvoor een boete krijgen. Voorheen was alleen de verkoper strafbaar. Ook de controles op naleving van de leeftijdsgrens bij de onlineverkoop van drank worden aangescherpt.

- Ook op kleine plastic flesjes moet nu 15 cent statiegeld worden betaald. Vanaf 1 juli mogen geen nieuwe flesjes frisdrank of water meer gemaakt worden waar dat niet op staat. Winkels mogen oude voorraden nog wel opmaken. Eind volgend jaar wordt ook voor blikjes statiegeld ingevoerd.

- Goedkope gadgets uit China worden duurder. Wie iets bestelt in een webshop buiten de Europese Unie, betaalt daar voortaan altijd btw over. Tot nu toe gold een vrijstelling voor artikelen tot een waarde van 22 euro.

- Bedrijven mogen alleen nog consumenten bellen die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven, of met wie ze een klantrelatie hebben. Het bel-me-nietregister waarin mensen konden aangeven telefonische reclame niet op prijs te stellen, verdwijnt.