'Neem ‘cruciale' wetten rap aan'

'Neem ‘cruciale' wetten rap aan'

WILLEMSTAD (ANP) Volgens de nieuwe minister van Financiën van Curaçao, Javier Silvania, heeft Curaçao momenteel onvoldoende geld om alle benodigde uitgaven te doen. De situatie is volgens hem "belabberd". Hij doet een dringend oproep aan het parlement om woensdag twee wetten aan te nemen waarna Curaçao weer hulp uit Nederland kan krijgen.

Silvania, die op 14 juni aantrad als minister in het nieuwe kabinet-Pisas, stelt dat de regering zo snel mogelijk de afspraken moet ratificeren die door de vorige regering in 2020 met Nederland zijn gemaakt om in aanmerking te komen voor nieuwe zogenoemde coronaleningen. Daarnaast moet het parlement twee wetten goedkeuren over de versobering van arbeidsvoorwaarden voor ministers en parlementariërs. Die vergadering staat voor 30 juni gepland.

Als dat niet gebeurt "kunnen bijstandsuitkeringen niet worden betaald en gaan er geen voedselpakketten meer naar mensen die dat hard nodig hebben". Volgens Silvania heeft staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) Curaçao tot 1 juli gegeven om aan de voorwaarden te voldoen.

Als dat gebeurt, krijgt Curaçao in eerste instantie 75 miljoen Antilliaanse gulden (zo'n 36 miljoen euro) aan liquiditeitssteun en is het volgens Silvania ,,tijdelijk uit de problemen". In totaal heeft Curaçao echter zo'n 240 miljoen euro nodig tot het eind van het jaar. ‘,,We kunnen dat geld van Nederland lenen, daar zijn afspraken over gemaakt. Maar dan moeten we wel aan de afspraken voldoen. Er is geen alternatief."