CNV: 'Afbouwen coronasteun komt te vroeg'

30 juni 2021 om 08:53

UTRECHT (ANP) Het afbouwen van de coronasteunpakketten komt te vroeg, vindt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. 

,,Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan."


DELTA-VARIANT De vakbondsman reageert op aankondigingen dat de steunpakketten voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer worden voortgezet. Hij denkt dat het kabinet zich te vroeg rijk rekent met de huidige versoepelingen. ,,Corona is echter nog niet op z’n retour. We weten niet wat er na de zomervakantie gebeurt, en hoe de Delta-variant van het coronavirus zich verder ontwikkelt."


'HERZIEN' Fortuin roept de overheid daarom op om het besluit te herzien. ,,Dat de economie floreert komt voornamelijk door de steunpakketten. Te snel afbouwen kan de verkeerde 'big bang' geven. Dan komt die klap alsnog, die we nu al anderhalf jaar uitstellen. Dat zou doodzonde zijn."


FNV: een op tien werknemers wil volledig naar kantoor

UTRECHT (ANP) Een op de tien werknemers wil weer volledig op kantoor werken zodra dat kan. Een groter deel van 70 procent kiest voor een combinatie tussen thuis en op locatie werken, terwijl ook volledig thuiswerken met 20 procent populairder is dan een fulltime terugkeer naar kantoor. Dat komt naar voren uit een onderzoek van vakbond FNV onder zo'n 5000 leden werkzaam in vooral de financiële sector, zakelijke dienstverlening en bij overheidsinstanties.

De FNV-leden zijn positiever over thuiswerken dan een jaar geleden, toen de vakbond eenzelfde onderzoek uitvoerde. Acht op de tien van hen zijn nu tevreden over het werken vanuit huis, tegenover 66 procent vorig jaar augustus.


GEEN INSPRAAK Een op de drie FNV-leden geeft aan geen inspraak te hebben over de locatie waar zij werken. 63 procent wil dat een betere inspraak vanuit de werknemer wettelijk wordt vastgelegd. D66 en GroenLinks pleitten eerder al voor een wet die werknemers het recht geeft om zowel thuis als op kantoor te kunnen werken.

Ook FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is voor een stevigere positie vanuit de werknemer. ,,Onze leden spreken zich hier duidelijk over uit en geven aan thuis productiever te zijn." Zodra het wettelijk is vastgelegd, wil de vakbond met werkgevers afspraken maken ,,waarin afwegingen van belangen kunnen worden gemaakt". ,,En niet zoals nu dat alleen werkgevers bepalen", aldus Jong.

De terugkeer naar kantoor kwam op 26 juni in een stroomversnelling. Toen verviel grotendeels het thuiswerkadvies vanuit de overheid. 

Werknemers mogen nu maximaal de helft van de tijd op kantoor werken zolang dat op 1,5 meter afstand kan.