Verkeer op de Burgemeester Kuntzelaan in Barneveld.
Verkeer op de Burgemeester Kuntzelaan in Barneveld. Wouter van Dijk

‘Duidelijk minder ongevallen op Kuntzelaan’

30 juni 2021 om 10:54

BARNEVELD In de afgelopen anderhalf jaar is er op de ‘beruchte’ fietsoversteek op de Burgemeester Kuntzelaan in Barneveld, ter hoogte van restaurant De Hebberd één ongeval officieel geregistreerd. Reden voor de gemeente Barneveld om aanvullende kleinschalige maatregelen vooralsnog achterwege te laten. Een grotere aanpassing van deze oversteek wordt uitgewerkt in de centrumvisie voor het dorp.


Wouter van Dijk

Op basis van die ene registratie is vanuit de gemeente de conclusie dat er op deze plek momenteel geen sprake is van een ,,verhoogd ongevallenbeeld’’, meldt woordvoerder Inge Luigjes. De locatie, waar veel fietsers en wandelaars de doorgaande weg oversteken, blijft volgens de gemeente een locatie van aandacht, aangezien het nog altijd een ‘potentieel conflictpunt’ blijft. 

,,Maar gezien het ongevallenbeeld zijn extra maatregelen nu niet nodig.’’ Dat er minder ongelukken zijn gebeurd, komt door de gemeente mogelijk door het instellen van een fietsparkeerverbod in de omgeving van de oversteek, eerder dit jaar. Nu er geen fietsen en brommers meer op de stoep vlakbij De Hebberd geparkeerd mogen worden, is het overzicht rondom de oversteek voor verkeersdeelnemers mogelijk verbeterd. Begin vorig jaar werd de verbinding aan de kant van de Nieuwstraat aangepast met een nieuwe heg, om te voorkomen dat fietsers vanuit het centrum in één keer de weg oversteken. Wat mogelijk ook meespeelt, is dat het in het centrum afgelopen 'coronajaar' over het algemeen rustiger was.


HERINRICHTING EN VERGROENING In maart vorig jaar werd door de Barneveldse gemeenteraad besloten om even een pas op de plaats te maken met een bredere visie voor aanpak van het gehele gebied rondom de oversteek, nadat de oversteek in de jaren daarvoor geregeld onderwerp van gesprek was binnen de politiek. ,,Die bredere visie maakt nu onderdeel uit van de uitwerking van de centrumvisie’’, zegt Luigjes. ,,Concreet is in dit plan de herinrichting en vergroening van deze oversteek genoemd.’’ 

Aanpak van de Burgemeester Kuntzelaan bleek de afgelopen jaren een heet hangijzer binnen de gemeentepolitiek, vooral nadat er enkele ongelukken en bijna-ongelukken achter elkaar plaatsvonden. Suggesties vanuit de gemeenteraad als het plaatsen van verkeerslichten om het oversteken te reguleren en een flitspaal om de gemiddelde snelheid van automobilisten omlaag te krijgen, werden terzijde geschoven. Een eventuele proef met verkeerslichten is ook recent niet ter sprake gekomen, meldt Luigjes. Ook een flitspaal blijkt geen optie, want het Openbaar Ministerie (OM), dat plaatsing van flitspalen beoordeelt, heeft als beleid dat er langs wegen waar een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur geldt, geen flitspalen worden geplaatst.


ONVOORSPELBAAR De verkeersveiligheid van de oversteeklocatie staat sinds de herinrichting van de Kuntzelaan in 2017 ter discussie. Sinds die herinrichting hebben fietsers voorrang bij het oversteken, maar dat leidt, in combinatie met te hard rijdende automobilisten, tot gevaarlijke en onvoorspelbare verkeerssituaties. Ook omdat fietsers vaak niet aangeven dat ze gaan oversteken. Er hebben zich daardoor in de periode tussen 2017 en 2020 meerdere ongevallen en bijna-ongevallen voorgedaan. Verkeersonderzoekers stelden eerder dat het een probleem is dat er bij de Kuntzelaan weliswaar het verkeersbord 30 staat, maar dat de weg feitelijk is ingericht als 50-kilometerweg.

Afbeelding
Afbeelding