Frank de Boer, Dwight Lodeweges en Ruud van Nistelrooij (rechts) zaten tegen Tsjechië voor het laatst samen op de bank.
Frank de Boer, Dwight Lodeweges en Ruud van Nistelrooij (rechts) zaten tegen Tsjechië voor het laatst samen op de bank. anp / Maurice van Steen

De Boer stapt op bij Oranje

30 juni 2021 om 09:43

Bondscoach trekt conclusie al voor gesprek in Zeist

ZEIST (ANP) - Frank de Boer is opgestapt als bondscoach van het Nederlands elftal. Twee dagen na de nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finales van het EK (0-2) sprak hij in Zeist met de directie van de KNVB, bestaande uit directeur betaald voetbal Eric Gudde en directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma.

De Boer had een contract tot het WK van eind volgend jaar in Qatar. In die verbintenis was opgenomen dat hij de kwartfinale van het EK moest halen. De Boer voldeed niet aan die doelstelling en arriveerde dinsdag voor een gesprek in Zeist met het plan om te vertrekken.

"Vooruitlopend op de evaluatie heb ik besloten niet verder te gaan als bondscoach", laat hij weten. "De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie. Ik wil iedereen bedanken, natuurlijk de fans en de spelers."

"Ondanks alle inzet van Frank is de doelstelling van minimaal de kwartfinale halen niet bewerkstelligd", zegt directeur topvoetbal Hoogma. "Als die niet bereikt zou worden zouden we evalueren, wat eventueel een andere uitkomst zou hebben kunnen brengen. De keuze voor Frank heeft anders uitgepakt dan we hadden gehoopt."

De 51-jarige De Boer werd vorig jaar op 23 september aangesteld als opvolger van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. Daarvoor werd hij na vier kampioenschappen met Ajax ontslagen bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United. Onder de 112-voudig international strandde Oranje vorig jaar in de groepsfase van de Nations League en maakte het op 24 maart in Turkije (4-2) een valse start het kwalificatietoernooi voor het WK 2022.

De Boer kreeg voorafgaand en tijdens het EK veel kritiek op de speelwijze van Oranje met drie centrale verdedigers.Tijdens de verloren achtste finale met Tsjechië stuitte zijn wissel van Quincy Promes voor Donyell Malen op onbegrip.