Harry Kane kopte Engeland naar de beslissende 2-0 tegen Duitsland.
Harry Kane kopte Engeland naar de beslissende 2-0 tegen Duitsland. EPA

Engeland wint klassieker

30 juni 2021 om 10:11

Sterling en Kane scoren tegen Duitsland

LONDEN (ANP) - Engeland heeft op het sfeervolle Wembley de voetbalklassieker tegen Duitsland gewonnen. Het enerverende duel in de achtste finale van het EK voetbal eindigde in 2-0. Het was opnieuw Raheem Sterling die het verschil maakte voor de Britten. Hij brak in de 75e minuut de ban. Het was zijn derde treffer bij dit EK. Aanvoerder Harry Kane besliste het duel ruim 10 minuten later met zijn eerste goal bij dit toernooi.

Engeland speelt zaterdag in de kwartfinales in Rome tegen de winnaar van het duel tussen Zweden en Oekraïne, dat om 21.00 uur in Glasgow begint.

Voor Engeland was het de eerste zege op Duitsland in de knock-outfase van een groot titeltoernooi sinds de WK-finale in 1966, ook op Wembley (4-2 na verlenging). De Britten bezorgden bondscoach Joachim Löw een afscheid in mineur bij de Duitse ploeg. Na 198 interlands kwam er een roemloos einde aan zijn 15-jarige bewind.

BEKWAAM Scheidsrechter Danny Makkelie leidde het topduel bekwaam. Hij trok al in de 8e minuut de eerste gele kaart  na een overtreding van Rice op Leon Goretzka.

Met een doelgericht schot van Sterling, goed gepareerd door doelman Manuel Neuer, liet Engeland zich na een moeizame beginfase voor de eerste keer in aanvallend opzicht gelden. De beste kans voor Duitsland was voor Timo Werner. Doelman Jordan Pickford wist het schot van de 22-jarige Duitser te keren.

Opvallend was het gebrek aan vertrouwen bij Kane. Op slag van rust liet hij in een kansrijke positie de bal te ver van zijn voet rollen.

DAVERENDE KNAL De tweede helft begon met een daverende knal van Havertz, die door Pickford nog net onder de lat vandaan getikt kon worden. Daarna hielden beide teams elkaar weer goed in evenwicht. Het was Sterling die een kwartier voor tijd de doorbraak forceerde. Hij rondde een perfecte aanval koelbloedig af, 1-0.

Sterling ging daarna in de 81e minuut in de fout. Thomas Müller kon daardoor vrij oprukken naar Pickford. De doorgaans trefzekere Duitser schoof de bal naast. Kane, die raak kopte uit een voorzet van Jack Grealish, schakelde Duitsland definitief uit.