Er is al 300 kg rivierkreeft uit de Proosdijvijver opgevist.
Er is al 300 kg rivierkreeft uit de Proosdijvijver opgevist. Henny Jansen

College Renswoude valt na aftreden wethouder Van ‘t Foort

30 juni 2021 om 10:18

RENSWOUDE Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude is woensdag gevallen, doordat wethouder Sander van ‘t Foort (ChristenUnie) is afgetreden als wethouder.  

De ChristenUnie heeft zich vervolgens teruggetrokken uit de coalitie die zij vormde met VVD en Dorpsbelangen Renswoude. Naast Van ‘t Foort zaten wethouder Arnout Wijs (Dorpsbelangen) en Marieke Teunissen (VVD) in het college, dat wordt voorgezeten door burgemeester Petra Doornenbal. Van ‘t Foort trok zich terug als wethouder, omdat een meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond tijdens de behandeling van de Regionale Energie Strategie (RES) tegen ‘zijn’ voorstel stemde. ,,Met deze beslissing van de Renswoudse raad is mijn positie als regionaal trekker van de RES mijns inziens niet meer geloofwaardig. Ik vind het ontzettend jammer dat er juist in mijn eigen gemeente onvoldoende draagvlak is voor het RES bod. Ik heb de overtuiging dat duurzame energie ontzettend nodig is voor de toekomst. Juist ons voorstel aan de raad gaf mijns inziens een goede invulling aan de opgave waar we als Renswoude en haar regio voor staan.”

Over de hierdoor ontstane politieke situatie houdt de gemeenteraad donderdag om 20.30 uur een openbare raadsvergadering die rechtstreeks is te volgen via haar site.


Al 300 kilo van Edese exoot op menukaart

EDE Het bedrijf ATKB is onlangs begonnen met de bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver. De eerste oogst is overweldigend, is de mening van Peter Dorlas, voorzitter van hengelsportvereniging Voor Ons Plezier, die het water namens de gemeente Ede in beheer heeft. Driehonderd kilo is de voorlopige opbrengst. Maar we zijn er nog niet. Om de dag worden de netten geleegd. Het is een enorme plaag. Wanneer we niets doen, veranderen bodem en oevers van de Proosdijvijver in een verwoestend rood tapijt, waar ander leven niet meer mogelijk is. Ik denk dat deze bestrijding jaarlijks nodig blijft.”

Als exoot komt de kreeft voor in Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Azië en Europa. Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dorlas is overigens zeer tevreden over de houding van de Edese politiek wanneer het om dit probleem gaat. ,,Ze hebben het serieus opgepakt. En goed gehandeld met het verstrekken van vergunningen en zo. Prima, zo kunnen we samen optrekken. Datzelfde geldt trouwens met 's Heeren Loo van de naburige kinderboerderij”, wil Dorlas graag kwijt. ,,Vrijwel dagelijks rijden ze met een tractor door het Proosdijpark om de prullenbakken te legen. Hengelsportvereniging VOP heeft de aanhanger beschikbaar gesteld. Zo komen we elkaar tegemoet om park en vijver in goede conditie te houden.” En wat het lot van de Amerikaanse rivierkreeft betreft: ,,De gevangen beesten worden aangeboden aan restaurants. Ze gaan dus richting de handel.”
Het schijnt een delicatesse te zijn.

Amerikaanse rivierkreeft: vrouwtje met eitjes