Afbeelding
Van Bekkum

Verbazing om medewerking gemeente aan Pastorietuin-brochure

30 juni 2021 om 09:25 Nieuwbouw

VOORTHUIZEN Oppositiefractie Lokaal Belang is verbaasd dat de gemeente Barneveld heeft meegewerkt aan een promotionele brochure voor het veelbesproken nieuwbouwplan De Pastorietuin: het 25 seniorenappartementen tellende complex naast de monumentale Dorpskerk in Voorthuizen. Wethouder Bennie Wijnne heeft er een tekstuele bijdrage aan geleverd.

In de glossy wordt volgens projectontwikkelaar Van Bekkum het ‘eerlijke en zo volledig mogelijke verhaal’ van de Pastorietuin, met het doel om eventuele onduidelijkheden weg te nemen. Veel bewoners, verzameld in het Actiecomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen, zijn fel gekant tegen het plan. Onder meer omdat er veel bomen uit het Pastoriebos zullen moeten verdwijnen en omdat het complex niet zou passen in het historische geheel van de kerk, de twee pastorieën, de achttiende-eeuwse tuin en het bos. Drie (landelijke) erfgoedverenigingen zijn het met hen eens. Eerder keurde de gemeentelijke monumentencommissie het plan af, omdat de locatie er niet geschikt voor zou zijn. Het college van b. en w. zet echter door, met als reden dat het tot twee keer toe toezeggingen heeft gedaan dat eraan meegewerkt zou worden. Er wordt al jarenlang over het plan gesproken.

Projectontwikkelaar André van Bekkum, architect Geert Laarakker, het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Voorthuizen en landschapsontwerper Koos Iestra komen aan het woord in de brochure, evenals wethouder Bennie Wijnne. Hij geeft hieraan van mensen gehoord te hebben dat zij juist op deze plek willen wonen. ,,Dichtbij voorzieningen, met de mogelijkheid om zorg af te nemen als dat nodig is: dat is wat mensen over het algemeen zoeken als ze ouder worden. Bovendien gaat het in het plan van de Pastorietuin om betaalbare woningen.” Het college staat positief tegenover de ontwikkeling, mede met het oog op de beoogde verbetering van het groen in het gebied, aldus Wijnne. ,,Iedereen die hier nu naar het gebied kijkt, ziet dat er iets mee moet gebeuren”, laat hij optekenen. Hij sluit af met de opmerking dat er een ‘zorgvuldige belangenafweging heeft plaatsgevonden om dit plan verder te brengen’.

De bijdrage van Wijnne leidt tot onbegrip bij fractievoorzitter Mijntje Pluimers van Lokaal Belang. In schriftelijke vragen aan het college stelt zij dat b. en w. zich terughoudend moeten opstellen bij dergelijke controversiële onderwerpen. Zij wijst erop dat het plan op dit moment nog ter inzage ligt en dat de gemeenteraad zich er in oktober nog over moet buigen. ,,Waarom werkt het college mee aan deze promotionele glossy van een commercieel bedrijf, nog voordat inwoners en maatschappelijke organisaties via zienswijzen hebben kunnen reageren op het ontwerp en het uiteindelijke bestemmingsplan het licht heeft kunnen zien?” Door aan de brochure van een commercieel bedrijf mee te werken, gaat het college voorbij aan de rol van de gemeenteraad, vindt Pluimers. ,,Een flinke misstap.”

Overigens zijn dinsdagavond tientallen inwoners bij elkaar gekomen bij het Pastoriebos, om gezamenlijk op de foto te gaan en om zo te laten zien dat er in het dorp draagvlak is voor behoud van het kerk-pastorie-bos-complex. De oproep om samen te komen, gedaan door bewoonster Duifje Hoekstra in een opiniestuk in deze krant, trok zo’n vijftig tegenstanders van het bouwplan.

Het ontwerp-bestemmingsplan Kerkstraat-Rembrandtstraat ligt nog tot en met 15 juli ter inzage op het gemeentehuis in Barneveld. 

Jannes Bijlsma

Zo'n vijftig tegenstanders van het plan kwamen dinsdag bijeen voor het Pastoriebos in Voorthuizen.