Carolina Lanting-Nahumury: ,,Mijn beste vrienden en familie kunnen me tot zegen zijn, maar ze kunnen me van binnen niet zo veranderen als Jezus.''
Carolina Lanting-Nahumury: ,,Mijn beste vrienden en familie kunnen me tot zegen zijn, maar ze kunnen me van binnen niet zo veranderen als Jezus.'' Pauw Media

‘Herstel is altijd mogelijk’

30 juni 2021 om 14:52 hartenziel

BARNEVELD ‘Omdat herstel mogelijk is’ luidt het credo op haar eigen website. B-expressive.nl bestaat nu tien jaar en is ontstaan vanuit haar zoektocht naar een sprankelend dynamisch leven. Voor Carolina Lanting-Nahumury (59) uit Barneveld zijn liefde, waarheid, genade en groei sleutelwoorden.

Uw ouders kwamen in de jaren vijftig vanuit de Molukken via andere opvangplekken naar De Biezen, een opvangkamp tussen Lunteren en Barneveld. Zelf zag u relatief kort daarna het levenslicht. Zijn de wortels en culturele achtergrond erg belangrijk voor u?

,,Mijn opa’s waren als KNIL-militairen (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, red.) met hun echtgenoten en kinderen naar Nederland gekomen. Als kind heb ik een goede tijd gehad op De Biezen. Er was veel saamhorigheid en gezelligheid. Ik proefde veel verdriet en boosheid over de geschiedenis van de KNIL-militairen bij ons volk. Dat kon ik als kind niet zo goed plaatsen, want mijn ouders spraken daar niet over. Ik heb de Molukse taal ook niet geleerd en dat was best jammer. Ik realiseer me nu wel dat veel kennis je kan hinderen, maar ik heb me daardoor ook altijd een buitenbeentje gevoeld. Al heel jong ging ik in de Nederlandse samenleving mijn eigen weg, om te ontdekken wie ik eigenlijk was, want ik vroeg me af waar ik precies bij hoorde. Daar hebben veel Molukkers van mijn generatie mee te maken. Als je dan antwoorden krijgt, is integreren niet zo heel moeilijk meer. Als je senang bent met jezelf, ontstaat er ruimte voor jezelf én voor de ander.”

Hoe werkt dat precies?

,,Eerst heb je dat niet in de gaten, veel mensen weten wel wat overleven is. Je doet je best en gaat ervoor, maar ik wist niet hoe alles in elkaar stak en maakte daardoor verkeerde keuzes. Dan kan het aardig fout gaan. Ik heb begin jaren negentig een echtscheiding meegemaakt en dat was hartverscheurend. Dat is iets wat z’n sporen nalaat. Er gingen veel dingen mis, waar je allebei een aandeel in hebt. Daarom ben ik een enorme fan van de pre-marriage course van Alpha NL. Mijn huidige man Pieter en ik mochten die cursus recentelijk weer geven. Het is heel frappant dat we veel tijd en geld steken in allerlei materiële zaken, maar een goede voorbereiding op het huwelijk schiet er vaak bij in. Tijdens de verkeringstijd is het mooi om bij kaarslicht een romantisch etentje te hebben, maar vervolgens kan dat vlammetje wel uitgaan als je niet oplet. Hoe ontsteek je dan het vuur weer, ook al zie je geen uitkomst?”

Wat is belangrijk om een relatie weer op de rails te krijgen?

,,Je moet allebei gemotiveerd zijn om eraan te werken. Dan is herstel mogelijk. Je moet weten waar je naar op zoek bent, anders loop je tegen een muur aan. Ik heb het in veel dingen gezocht, maar op een gegeven moment liep ik tegen het Licht aan. Door de duisternis heen laat God zichzelf zien. Toen vroeg ik me af wie Jezus is en waarom ik Hem zou moeten volgen. Want dat doe ik niet zomaar, ik geef me niet zomaar gewonnen. Ik vroeg me af waarom Hij voor zoveel mensen belangrijk is. Dat ben ik aangegaan en Hij heeft echt iets in me gedaan. Mijn beste vrienden en familie kunnen me tot zegen zijn, maar ze kunnen me van binnen niet zo veranderen als Jezus. Dat was en is een proces. 

Ik was opgegroeid met kerkgang, maar ‘je wordt geen auto omdat je een nachtje in een garage staat’, zeg ik weleens gekscherend. Zo kun je ook niet zeggen dat je gelooft als je wekelijks in de kerk zit. Je moet het geloof onderzoeken, toetsen en leven. Al lerende en doende, ontdekte ik dat de waarheid heel breed, maar ook heel dichtbij is. Als ik in mijn boosheid was gebleven, had ik niet de sprankeling in mijn hart ervaren. Dan had ik een gezicht als een citroen gehad. Het was niet altijd gemakkelijk, want mijn echtscheiding veroorzaakte een diepe machteloosheid. Er zijn dingen die je nu eenmaal niet helemaal zelf kunt oplossen. Zo vond ik het heel moeilijk om mijn kind te zien lijden door onze echtscheiding. Maar er is een soort kwetsbaarheid ontstaan en God helpt mij waar ik als gelovige in relatie met Hem voor kom te staan. Het werd een tijd om meer van Hem te leren, dat vroeg ook iets van mij. Nu ervaar ik vrijheid en is het tijd om dit te laten zien en te delen.”

U kreeg in 2007 te maken met een flinke burn-out en had u een aantal jaar nodig om te herstellen. Hoe kijkt u hierop terug?

,,Dat zet je stil en het was een uitputtingsslag. Mijn huisarts zei in 2008 dat ik alles, waar ik mij mee bezig hield, maar moest laten vallen. Toen dacht ik dat er bij hem een steekje los zat, want ik had een hoge werkethiek en een enorme drive. In die tijd was ik managementassistent. Dat was fantastisch, maar het was wel een fulltimebaan, terwijl ik ook voor mijn zoon moest zorgen. Ik kwam te weinig toe aan ontspanning.

Waar kunnen we ons in verliezen?

,,In je werk bijvoorbeeld. Als je ergens goed in bent, kun je kennelijk zomaar in een valkuil trappen. Daar is niks mis mee, maar je kunt er heel erg ver in gaan, zonder dat je dit beseft. Dan ga je je daar bijna geheel mee identificeren en loop je de kans dat je het heel belangrijk vindt hoe een ander over jou denkt. Dat zijn pittige dingen, want het doet best pijn als je een afspiegeling wordt van iemand die je niet wilt zijn. Maar dat gebeurt. Voor mij was het nodig dat ik langzaam de schillen van mezelf liet afpellen. Om tot de kern te komen. Het was af en toe best slikken om meer zelfkennis te krijgen. Maar dat heeft me wel verder geholpen.”

Bent u altijd lid van één kerk geweest?

,,Nee. Ik mag graag ontdekken, dat heeft met mijn persoonlijkheid te maken. Dus wat mij betreft gaan we elke drie jaar naar een andere kerk, maar dat is misschien niet zo handig. Bovendien zie ik mijn man als een ‘rots’, die til je niet zomaar even op om te verplaatsen. Hij is een heel stevig figuur en dat is goed, want die heb ik kennelijk nodig in mijn leven. Wel wil ik er goed over nadenken of de plek waar je kerkt oké is. Ik heb een zeer conservatieve, traditionele Molukse achtergrond en dat was heel goed. Nu ga ik samen met Pieter naar evangeliegemeente De Kandelaar in Voorthuizen.”

Waarom voelt u zich daar prettig?

,,Dat heeft vooral met de vorm te maken. Ik had vroeger het gevoel dat ik ergens uit moest breken. Ik was een heel stil en teruggetrokken meisje. De Kandelaar past nu bij mij, want daar kun je expressiever zijn, dat vind ik belangrijk. In het dagelijkse leven wil ik ook kunnen swingen. Daarom heb ik mijn website B-expressive genoemd. Dat staat voor, dat je van betekenis bent, dus wees van betekenis, wees expressief en getuig daarvan. Dit heeft me geholpen om uit m’n schulp te komen. Dat vind ik niet altijd makkelijk, want veel mensen weten niet wat je van binnen voelt.”

U kreeg een week voor Kerst 2020 corona. Hoe heeft u dat beleefd?

,,Pieter, mijn zoon en ik kregen alle drie corona. Mijn man en mijn zoon waren er na twee weken bovenop, maar ik ben nog steeds aan het revalideren. In de afgelopen periode was ik een tijdje depressief, zat ik laag in mijn emoties. Ik heb daardoor een flinke knauw gehad. Toch beleefde ik in de afgelopen periode een geestelijke opleving en een verdieping. Dat resulteerde in een vernieuwing van mijn website.”

Samen met uw man spant u zich vrijwillig in voor mensen met (dreigende) financiële problemen. Wat is uw motivatie om dit te doen?

,,Na mijn burn-out vroeg mijn man of er nog iets is wat ik graag zou willen doen. Dat vond ik geen eenvoudige vraag, want mijn oude mentaliteit was: niet zeuren, aan de slag, want er moest brood op de plank komen. Toen ontdekten we allebei een voorliefde om mensen te helpen. Dat kon iets sociaals zijn en tegelijk iets zakelijks. ‘Schuldhulpmaatje’ is hulp bieden op het gebied van de financiële thuisadministratie. Dat was echt iets voor ons. Daar heb ik een training voor gevolgd. Er is altijd een uitweg, of je nu een grote schuld hebt of er tegenaan zit. We maakten gezinnen mee met 80.000 euro schuld en ook veel jongeren hebben hoge schulden. Maar je ontmoet ook personen die het verschrikkelijk vinden als ze vijfhonderd euro rood staan. Mijn kijk erop is dat er een uitweg is.”

U bent altijd positief en optimistisch?

,,Molukkers zijn gepassioneerde mensen en ik heb ook daardoor wel een strijdersmentaliteit. Tegelijkertijd heb ik van mijn vader zijn bezonnenheid overgenomen. Soms moet je goed nadenken en er nog eens een nachtje over slapen. Zo weerhield hij me in mijn tienertijd van een demonstratie en van het kopen van een motor. Hij was heel stellig dat ik dat niet moest doen.”

Wat vindt u het mooiste lied?

,,Ik ben met Elvis Presley opgegroeid. Hij heeft prachtige gospelsongs gezongen. Daarom is het zo tragisch dat hij aan het eind van zijn leven zo verdrietig was. Herstel in het leven van mensen is mogelijk, door te praten over je gevoelens en ergens bij aan te kunnen haken, zodat je verder kunt. Wij kunnen soms vol zitten met allerlei stemmetjes, zoals ‘Ik kan het toch niet’ of ‘ze zien me toch niet’, maar daar kun je van herstellen. Tegen de ene stem kun je zeggen: ‘Hou nu je waffel, wegwezen jij!’. Tegen de andere stem kun je zeggen: ‘Oké, dit is het goede spoor, hier kan ik mee verder!’. Het liedje ‘If I can dream’ spreekt me heel erg aan. Daar zingt Elvis:

‘There must be lights burning brighter somewhere. Got to be birds flying higher in a sky more blue. If I can dream of a better land where all my brothers walk hand in hand, tell me why, oh why can’t my dream come true. 

There must be peace and understanding sometimes. Strong winds of promise that will blow away the doubt and fear. If I can dream of a warmer sun, where hope keeps shining on everyone, tell me why, oh why won’t that sun appear.’

‘We’re lost in a cloud, with too much rain. We’re trapped in a world that’s troubled with pain. But as long as a man has the strength to dream, he can redeem his soul and fly. 

Deep in my heart there’s a trembling question. Still I am sure that the answer gonna come somehow. Out there in the dark, there’s a beckoning candle. And while I can think, while I can walk, while I can stand, while I can talk, while I can dream, please let my dream come true right now. Let it come true right now. Oh yeah’.”

Freek Wolff