In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week ds. Arend-Wim Estié, predikant van de Gereformeerde Kerk Voorthuizen.
In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week ds. Arend-Wim Estié, predikant van de Gereformeerde Kerk Voorthuizen. Familie Estié
COLUMN

Dominee-effect: Het juiste oordeel

4 juli 2021 om 06:48 hartenziel

VOORTHUIZEN Als predikant ben ik gewend om situaties te bekijken, te wegen en voorzichtig te beoordelen en daarnaar te handelen. Soms kan ik zoveel overwegingen hebben voor een juist oordeel, dat anderen denken dat ik besluiteloos ben of dat ik geen keuze of stap durf te maken. 

Een paar jaar geleden werd ik voetbalscheidsrechter. Daar moest ik leren dat je in een ‘split-second’ situaties moet beoordelen en de juiste maatregelen moet nemen. Door jouw foute beoordeling kan een team winnen of verliezen. In het jeugdvoetbal is dat misschien geen ramp, maar op het ‘miljoenenbal’ de Champions League kan dat een groot (financieel) verschil maken.

Vorig jaar maart moest onze regering een lockdown afkondigen vanwege de dreigende corona-pandemie. Toen zag ik hoe moeilijk het is om deze situatie juist te beoordelen en daar de juiste besluiten over te nemen. Als scheidsrechter leerde ik snel en duidelijk besluiten te nemen en dat helder te communiceren. Dat probeerde de regering ook te doen. Er was geen tijd te verliezen. Het leek wel oorlog. Dat je dan soms dingen verkeerd beoordeelt en dat mensen boos worden omdat ze zich belemmerd voelden in hun vrijheid, laat zien dat de consequenties van wat men oordeelt soms ernstig kunnen zijn. 

Denk aan de bewoners van verpleeghuizen die maandenlang minder vrijheden hadden dan mensen in de gevangenis. Denk aan onze jeugd die geen uitlaatklep meer had met sport of uitgaan. Denk aan ouders met schoolgaande kinderen die thuis moesten werken en tegelijk leerkracht (m/v) waren. We konden niet reizen waarheen wij wilden. Ons wereldje werd een stuk kleiner.

Nu gaat het met de corona-pandemie in Europa gelukkig de goede kant op. Maar het opheffen van de beperkingen gaat wel schoksgewijs snel. Het geeft veel blijdschap en vrijheid. Maar mijn vraag is: is het juist om het zó snel te doen? 

De ene week mag je bijvoorbeeld niet zingen in de kerk en de week erna weer wel. De ene dag moest je nog met een mondkapje op boodschappen doen en de volgende dag mag het ‘blootsmonds’. Even zwart-wit gesteld: eerst mocht je niets en nu ineens heel veel. Zo snel als de regering vorig jaar een lock-down moest afkondigen, zo snel is de omslag om de vrijheid weer terug te geven. 

Ik probeer dit te beoordelen, maar ach, vorig jaar was ik er al uit: niemand weet wat ècht goed en juist handelen in deze situatie is, dat zal nu niet anders zijn.

Ds. Arend-Wim Estié

Gereformeerde Kerk Voorthuizen

In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt.