Genoeg vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren

29 juni 2021 om 10:03

DEN HAAG (ANP) Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt.

Of en zo ja hoe het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is nog niet duidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van adviezen van de Gezondheidsraad. Maar er zijn straks hoe dan ook voldoende doses beschikbaar om iedereen boven de 12 jaar twee prikken aan te bieden. "In het najaar gaan we pas bekijken of het eigenlijk wel nodig is", zegt De Jonge. De minister ziet voor het komende jaar "een aantal onzekerheden", waar de Gezondheidsraad zich over moet buigen. Zo is onduidelijk of nieuwe mutaties leiden tot extra besmettingsrisico. Ook is nog onbekend hoe snel de immuniteit als gevolg van de eerste vaccinatiecampagne afneemt.


Advies kinderartsen: 'Vaccineer tieners'

UTRECHT (MEDIAWATCH) De kinderartsen zijn om: zij adviseren ook tieners van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen corona. De snelle opkomst van de besmettelijkere Delta-variant maakt deze volgende stap in het vaccinatieprogramma volgens de kinderartsen noodzakelijk. Dat zegt Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, in de Volkskrant.

Tot vorige week waren de kinderartsen nog niet overtuigd van de noodzaak om ook de tieners de mogelijkheid te bieden zich te laten vaccineren: omdat de medische risico’s van corona voor tieners ontzettend klein zijn, aldus Illy. "Maar uit de nieuwste modellen wordt duidelijk dat bij het niet vaccineren van tieners het aantal besmettingen na de zomer flink zal stijgen. Die stijging is significant hoger dan wanneer de tieners wel worden gevaccineerd."


Vaker risico op depressie bij jonge volwassenen

DEN HAAG (ANP) Een op elke elf jonge volwassenen loopt een hoog risico om een angststoornis of een depressie te ontwikkelen. Die 9 procent is meer dan in 2016, toen 7 procent een groot risico liep op zulke klachten. In 2012 was het 6 procent. Het is niet duidelijk of er een verband is met de coronacrisis.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en de GGD'en hebben eind vorig jaar samen onderzoek gedaan naar de gezondheid van Nederlanders. Dat doen ze elke vier jaar. Aan het onderzoek dat nu naar buiten wordt gebracht, deden meer dan een half miljoen mensen mee. Bij de jonge volwassenen gaat het om mensen van 18 tot en met 34 jaar. Bij 35-plussers neemt het risico op een depressie of een angststoornis af. In totaal heeft zo'n 6 procent van de Nederlanders grote kans op een angststoornis of depressie.