De Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev.
De Russische minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev. Attends a Russian Security Council Meeting in Moscow, Russia, 31 January 2020. Epa/alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool Mandatory Credit

Invallen bij Russische journalisten

29 juni 2021 om 09:31

Om naderende publicatie over rijkdom minister

MOSKOU (ANP/AFP) Russische autoriteiten hebben vanochtend invallen en huiszoekingen gedaan bij onderzoeksjournalisten in Moskou. Zij zijn verbonden aan een van de weinige onafhankelijke media in Rusland, Proekt (Het Project). Dat medium stond naar eigen zeggen op het punt te publiceren over de vermeende rijkdom van minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Kolokoltsev, zijn zoon en andere familieleden, meldt Proekt.


De politie doorzocht de woningen van hoofdredacteur Roman Badanin en journaliste Maria Zjolobova. Een andere journalist, adjunct-hoofdredacteur Michail Roebin, werd vastgehouden terwijl de politie het appartement van zijn ouders doorzocht, werd gemeld op sociale media. Proekt meldde via Telegram dat het verhaal over Kolokoltsev toch zal worden gepubliceerd. Onder president Vladimir Poetin is de meeste dissidenten het zwijgen opgelegd en zijn de media gemuilkorfd. De weinige onafhankelijke media die nog actief zijn staan ??onder enorme druk, zeggen tegenstanders van het Kremlin. In april wezen de autoriteiten Meduza, een populaire Russischtalige nieuwswebsite die werkt vanuit Letland, aan als een 'buitenlandse agent'. Door dat predicaat raken zij Russische adverteerders kwijt. Een ander mediakanaal, VTimes, kreeg datzelfde label en ging begin juni op zwart. Groepen of individuen die in Rusland als 'buitenlandse agenten' worden gekenmerkt moeten hun financieringsbronnen bekendmaken en dat kenmerk aan hun publicaties toevoegen, anders riskeren ze boetes.