Zorguitgaven in 2020 met 475 euro per persoon omhoog

29 juni 2021 om 09:04

DEN HAAG (ANP) Huishoudens, verzekeraars en de overheid hebben vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 fors meer geld uitgegeven aan zorg. 

Zij gaven hier gemiddeld per persoon 6660 euro aan uit, 475 euro meer dan in 2019. Niet alleen de zorg aan coronapatiƫnten leidde tot extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De extra zorguitgaven werden met name door de overheid gedaan. Die gaf hier vorig jaar per persoon 340 euro meer aan uit. Via de zorgverzekering en Wet langdurige zorg werd 190 euro meer uitgegeven per Nederlander. De rekeningen die mensen zelf moesten betalen voor zorg gingen juist 40 euro omlaag. Dat komt mede omdat zij minder langsgingen bij specialisten als de fysiotherapeut en de tandarts.


Advies LTO: 'Boeren, accepteer geen         biljet van 500 euro'

DEN HAAG (ANP) Boerenorganisatie LTO adviseert boeren en tuinders om geen biljetten van 500 euro meer te accepteren. Dergelijke biljetten spelen vaak een rol bij witwasactiviteiten, zegt de organisatie in samenwerking met het ministerie van Financiƫn.

In delen van de agrarische sector gaat nog steeds veel contant geld om. Zo is het op paardenmarkten heel gebruikelijk om contant af te rekenen. Boeren en tuinders hebben ook veel buitenlandse contacten, die niet zelden contant betalen. Dat maakt de sector gevoelig voor witwaspraktijken, aldus LTO.

Uit overheidsgegevens over 2020 blijkt dat witwassen het meeste gebeurt via contant geld. Het 500 eurobiljet speelt daarbij een belangrijke rol. Om die reden ontmoedigt LTO de leden vanaf maandag om dergelijke biljetten nog te accepteren. De organisatie wijst boeren en tuinders op de voordelen van instant payments (directe betalingen) via de eigen bank.


Gemeenten bieden stemhulp aan kiezers met beperking

DEN HAAG (ANP) In tien tot vijftien gemeenten komt er een proef om kiezers met een verstandelijke beperking te helpen in het stemhokje. Een speciaal hiervoor getraind stembureaulid gaat deze kiezers helpen, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Op dit moment hebben alleen kiesgerechtigden met een lichamelijke beperking het recht om hulp te krijgen in het stemhokje. Kiezers met een verstandelijke handicap kunnen wel uitleg krijgen in het stembureau, maar geen assistentie in het stemhokje.

"Om de toegankelijkheid van het verkiezingsproces te vergroten vindt de regering het belangrijk dat kiezers met een beperking zo veel mogelijk zelfstandig kunnen stemmen in het stemlokaal, en niet zijn aangewezen op bijvoorbeeld het geven van een volmacht of het niet uitoefenen van hun stemrecht", aldus Ollongren.