Kaapstad

29 juni 2021 om 09:54

Oud-president Zuid-Afrika veroordeeld tot vijftien maanden cel

(ANP/RTR) De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma moet vijftien maanden de gevangenis in voor minachting van de rechtbank. De politicus krijgt die straf omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar vermeende corruptie.

Zuma trad in 2018 af na verschillende corruptieschandalen. De 79-jarige politicus moest voor een anticorruptiecommissie verschijnen, maar kwam slechts één keer opdagen. Na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. De commissie werd overigens door Zuma zelf opgezet, nadat hij door de schandalen onder druk kwam te staan.

Het onderzoek naar Zuma draait om corruptie in de negen jaar dat hij president was. Hij zou onder meer lucratieve deals hebben gesloten met zakenmensen die hij kende. Die mochten naar verluidt ook ministers kiezen. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.


Parijs

Franse rechter: vangen van vogels met lijm is illegaal

(ANP/RTR/AFP) Het vangen van vogels met lijmstokken is illegaal, heeft de hoogste Franse bestuursrechter maandag bepaald. Frankrijk had de omstreden vangmethode vorig jaar al opgeschort, maar nog niet verboden.

In maart oordeelde het Europees Hof van Justitie al dat Frankrijk het gebruik van lijmstokken moet verbieden. Dat het in Zuid-Franse regio's een traditie is, vormt geen excuus om geen 'diervriendelijker' methodes te gebruiken, oordeelde het hof. Het jagen met lijmstokken leidt tot bijvangsten van andere vogelsoorten die daardoor gewond raken.

Het vangen van vogels met lijm is in de EU verboden sinds 1979, omdat de methode onnodig wreed is en een gevaar vormt voor bedreigde soorten. Maar in bepaalde gevallen mag een lidstaat een uitzondering maken. Frankrijk was de laatste EU-lidstaat waar het met lijm vangen van vogels nog was toegestaan, vooral in het zuidoosten van het land.

Jaarlijks worden met deze methode 42.000 vogels gevangen, voor de sport of om op te eten. Maar volgens activisten worden jaarlijks 150.000 vogels het slachtoffer van jacht met lijm en andere methodes die geen onderscheid maken tussen soorten, zoals het gebruik van netten.


Hongkong

Geen jaarlijkse protestmars Hongkong

(ANP/RTR) De Hongkongse politie geeft voor het tweede jaar op rij vanwege de coronapandemie geen toestemming voor een betoging op de herdenkingsdag van de Britse overdracht van de regio aan China. Op deze dag wordt traditioneel een grote protestmars gehouden voor uiteenlopende onderwerpen.