De Ethiopische premier Abiy Ahmed.
De Ethiopische premier Abiy Ahmed. Epa/str

Wapenstilstand in Ethiopië

29 juni 2021 om 08:58

MEKELLE (ANP/AFP/RTR) De Ethiopische regering gaat akkoord met een voorlopige wapenstilstand nadat strijders van het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) de hoofdstad van de opstandige regio Tigray hadden overgenomen. Functionarissen en de interim-regering vluchtten, terwijl getuigen melding maakten van feestvierende mensen in de regiohoofdstad Mekelle. ,,Iedereen is buiten aan het dansen."


De eis van de rebellenbeweging tot een wapenstilstand wordt met onmiddellijke ingang aanvaard, aldus de regering in Addis Abeba. De rust moet boeren in staat stellen veilig te oogsten en hulpverlening zonder obstakels mogelijk maken. Het oogstseizoen loopt in september af.

Ethiopische strijdkrachten controleerden sinds eind november de hoofdstad van de noordelijke regio. De Ethiopische premier Abiy Ahmed zei destijds dat de tijd van humanitaire hulp en herbouw was aangebroken en de afhandeling van de ,,kliek" van TPLF een zaak voor de politie zou zijn. Het conflict woedde ondertussen door.


Mekelle, de eigenlijke machtsbasis van de TPLF, ligt ongeveer 500 kilometer ten noorden van de hoofdstad Addis Abeba van federaal Ethiopiƫ. De Tigrayers vormen circa 6 procent van de bevolking, maar domineerden het land 27 jaar lang met hun TPLF, een voormalige guerrillabeweging die in 1991 de communistische dictatuur mede ten val bracht.

Premier Abiy Ahmed, die in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor het oplossen van grensconflicten met buurland Eritrea, behoort tot de grootste etnische bevolkingsgroep, de Oromo, die bijna 35 procent van de bevolking van meer dan 100 miljoen uitmaakt.


ZORGWEKKEND VN-topman Antonio Guterres zei na een telefoongesprek met Ahmed te hopen op een einde aan de gevechten. De secretaris-generaal noemde de situatie in Tigray extreem zorgwekkend.

In augustus vorig jaar escaleerde de ruzie tussen de regering en de TPLF, met als aanleiding verkiezingen. Begin november werd een basis van het federale leger in Mekelle aangevallen, maar Addis Abeba kreeg de regiohoofdstad later die maand weer onder controle.

Sindsdien zijn duizenden mensen omgekomen. Ook militairen uit Eritrea die Ethiopische troepen te hulp schoten hebben veel slachtoffers gemaakt. Door het conflict dreigt volgens de VN voor 350.000 mensen hongersnood. Het merendeel van de 5,5 miljoen inwoners van Tigray heeft voedselhulp nodig.