Verscherpt toezicht bij slachterij in Epe

29 juni 2021 om 09:11

Varkens in Nood doet aangifte van mishandeling

EPE (ANP) Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe (Gelderland) schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien, meldt Varkens in Nood op basis van foto- en videobeelden. De organisatie heeft aangifte gedaan. Het slachthuis is maandagochtend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder verscherpt toezicht gesteld.


Op undercoverbeelden van eind vorig jaar en begin dit jaar van de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood is te zien dat koeien en varkens structureel worden mishandeld. Medewerkers van de slachterij zouden de overtredingen bewust zoveel mogelijk buiten het zicht van de camera's begaan. Ook zouden ze elkaar een seintje geven als de toezichthouder van de NVWA in aantocht was.


NVWA GESCHOKT De NVWA reageert geschokt op de beelden. "De manier waarop deze slachthuismedewerkers met dieren omgaan is volstrekt onacceptabel", aldus de toezichthouder. Door het verscherpte toezicht moet het slachthuis onder andere meer camera's ophangen. Ook moet er een officiƫle dierenarts aanwezig zijn bij het laden en lossen van de dieren. Hierdoor kan het slachthuis niet meer om 03.00 uur beginnen, maar moet het wachten tot 05.15 uur.

De NVWA hield al een extra oogje in het zeil omdat slachthuis Gosschalk in het verleden meerdere overtredingen beging. Dat de misstanden zo erg zijn als te zien is op de beelden, wist de NVWA niet. Net als andere grote slachthuizen, stond Gosschalk onder permanent toezicht. Deze procedure houdt in dat dagelijks twee dierenartsen aanwezig zijn in de slachterij. Gosschalk schrijft in een verklaring op de website te zijn geschrokken van de beelden. "Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn." De slachterij zegt een onderzoek in te stellen naar de misstanden en verschillende maatregelen te treffen. Zo wordt gedurende het onderzoek de slachtcapaciteit verlaagd en zijn de betrokken medewerkers geschorst.