2018-01-23 14:49:37 REEUWIJK - De koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. De melkveehouderij heeft afgelopen jaar fors minder fosfaat Ð als bestanddeel van mest Ð uitgestoten dan in 2016. Dankzij de maatregelen uit het fosfaatreductieplan is de uitstoot gedaald tot onder het Europese maximum. De goede fosfaatcijfers worden overschaduwd door signalen over fraude met de registratie van runderen door melkveehouders. De ANP BART MAAT
2018-01-23 14:49:37 REEUWIJK - De koeien staan op stal bij een melkveehouder in Reeuwijk. De melkveehouderij heeft afgelopen jaar fors minder fosfaat Ð als bestanddeel van mest Ð uitgestoten dan in 2016. Dankzij de maatregelen uit het fosfaatreductieplan is de uitstoot gedaald tot onder het Europese maximum. De goede fosfaatcijfers worden overschaduwd door signalen over fraude met de registratie van runderen door melkveehouders. De ANP BART MAAT de anp / Bart Maat

Mestfraude wordt amper opgespoord

29 juni 2021 om 09:22

DEN HAAG (MEDIAWATCH) In Nederland wordt met enorme partijen mest gesjoemeld, blijkt uit onderzoek waar NRC de hand op wist te leggen. Op die fraude is nauwelijks controle, stellen de onderzoekers vast.
Boeren die hun mestoverschot illegaal over hun land verspreiden of het niet volgens de wet vernietigen, hebben in Nederland weinig te vrezen van opsporingsinstanties. De kans dat mestfraudeurs gepakt worden is "klein", staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Strategische Milieukamer, een samenwerking van verschillende inspectie-, inlichtings- en opsporingsdiensten.
Het rapport analyseert ruim driehonderd opsporingsonderzoeken naar mestfraude die de afgelopen vijftien jaar door onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie bij het Openbaar Ministerie zijn aangeleverd. Het is de eerste landelijke inventarisatie.