Een aantal Edese fractie heeft het plan geopperd voor zonnepanelen langs de A12, van Ede tot Driebergen.
Een aantal Edese fractie heeft het plan geopperd voor zonnepanelen langs de A12, van Ede tot Driebergen. Pixabay

Zonnepanelen van Ede tot Driebergen

Plan: voor lint met zonnepanelen langs A12 van Ede tot Driebergen

29 juni 2021 om 08:12

Plan voor lang lint langs A12

EDE De Edese fracties van VVD, SGP, CDA en GroenLinks gaan een motie indienen over een lint met zonnepanelen langs de A12. Dit plan is door andere gemeenten langs de A12 omarmd en onderzoek moet uitwijzen of het haalbaar is. 


Gerard van Wijk

De Edese fracties vinden de strook grond langs de A12 ,,een interessant voorbeeld van intergemeentelijke samenwerking. Met dit initiatief kan een bijdrage geleverd worden aan het behalen van de doelstelling van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Renswoude, Veenendaal en Ede om CO2-neutraal en energiezuinig te worden.” De motie staat deze week op de agenda in de Edese politiek.


KANSEN In Ede wordt gewerkt vanuit een zogeheten routekaart Ede Energieneutraal aan de opwekking van groene en duurzame energie. De nadruk ligt in eerste instantie op de plaatsing van zonnepanelen op daken en restgronden. ,,Wij zien kansen om hier meer actief op in te zetten.” Het college wordt gevraagd in overleg te gaan met colleges in de betreffende gemeenten en een verkenning te doen naar locaties voor duurzame opwekking van zonne-energie.  


PARTICIPEREN Uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar wil de raad een rapport om te komen tot een meer actief beleid om binnen de gemeente groene en duurzame energie op te wekken op restgronden. Ook zou onderzocht moeten worden of inwoners van Ede zelf een (deel) van het zonnelint kunnen verwerven om daarmee lokaal eigenaarschap, participatie en draagvlak te stimuleren.


OPBRENGST De CDA-fracties van vijf gemeenten (Veenendaal, Renswoude, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Bunnik) kwamen recent met het plan om langs de noordelijke kant van de A12 tussen Driebergen en Ede een zonnelint met zonnepanelen te installeren. Het lint van zonnepanelen zou voor inwoners meer acceptabel zijn dan geplande grote windmolens. Het opgewekt vermogen van het zonnelint zou gemiddeld 3 Megawatt per kilometer zijn en over een afstand van circa 20 kilometer betekent dit een opbrengst van 45 tot 60 Megawatt. Dat zou volgens de initiatiefnemers vergelijkbaar zijn met negen tot twaalf windmolens met een opbrengst van 5 Megawatt elk. Vanwege de ligging aan de noordkant van de weg zou meer zonlicht worden opgevangen. Sommige van de geplande windmolens zouden tot wel 240 meter hoog zijn.


RIJKSWATERSTAAT De berm is eigendom van Rijkswaterstaat waardoor deze instantie wel toestemming moet geven voor een lint van zonnepanelen. Recent heeft ook de gemeente Ede een plan gelanceerd om tien grotere windmolens te plaatsen langs de A12 en A30, om zo te voldoen aan de in de regionale energiestrategie (RES) gestelde duurzaamheidsafspraken. 


Het is nog maar het begin van de procedures, maar de gemeente Veenendaal heeft namens bewoners van een noordoostelijk gelegen wijk gevraagd deze bewoners te betrekken bij de inspraak. Omdat één van de tien windmolens is gesitueerd op de grens van Ede en Veenendaal. Dat heeft Ede toegezegd.