Diederik Catsburg ontspant als ruiter tijdens het huifbedrijden.
Diederik Catsburg ontspant als ruiter tijdens het huifbedrijden. Stichting Huifbedrijden

'Hobby voor de één, essentieel voor de ander'

29 juni 2021 om 09:18

De eerste ruiter arriveert 's middags: Mees Oolders (18) uit De Glind. Hij is één van degenen voor wie het huifbedrijden een belangrijke aanvulling op zijn dagelijkse activiteiten is. Zijn begeleider Frans de Lange brengt hem ernaartoe. Met een speciale lift wordt Mees het huifbed in getild. Frans: ,,Mees woont bij zijn vader in De Glind. Hij heeft geen controle over zijn lichaam en hij heeft veel last van spasmen. De afgelopen weken had hij ook hoge koorts. Gelukkig gaat het vandaag weer iets beter.” Tijdens de rit is te zien hoe Mees ontspant en dat zijn handen weer open gaan. Ook komt er een lach op zijn gezicht. Hij bloeit weer helemaal op. ,,Huifbedrijden betekent zoveel voor hem! Dit is zo ongeveer de enige manier waarop zijn lichaam nog in beweging komt. Hij geniet er enorm van.”

GEVOELIG De rit duurt een half uur, waarin er een aantal rondjes wordt gereden op het terrein naast de grote manege. Tijdens de rit vertelt Frans over Mees en hoe hij hem begeleidt. ,,Ik ben drie à vier dagen in de week de hele dag bij hem. Omdat hij lichamelijk niet actief kan zijn, neem ik hem mee naar verschillende plekken. Zo zijn we regelmatig in het bos te vinden, en ook in musea en dierentuinen. Mees is een gevoelige jongen. Hij voelt het meteen wanneer iemand in de buurt bijvoorbeeld boos of gestrest is. Op zulke momenten merk je dat hij zich een beetje ongemakkelijk voelt.” Wat dat betreft sluit hij goed aan op de paarden die hem rijden, want die geven ook een bepaalde warmte of energie af, vertelt penningmeester en paardenmenner Yvonne Blankespoor. ,,Wanneer een ruiter niet lekker in zijn/haar vel zit, reageren de paarden hierop door bijvoorbeeld stil te blijven staan of langzamer te gaan lopen. De paarden houden als het ware de menner (bestuurder) een spiegel voor met hoe de ruiter die bovenop de paarden ligt zich voelt.”


INTENSIEF Dan is de tweede ruiter van de middag aan de beurt: Diederik Catsburg (28) uit Barneveld. Hij komt meer als hobby naar het huifbedrijden. Omdat de zusjes van Diederik paardrijden wilde Diederik dat ook, maar dat kon alleen in de vorm van huifbedrijden. Hij heeft namelijk een verstandelijke en lichamelijke beperking. Hoewel Diederik moeilijk kan praten, kan hij wel het woord ‘paardrijden’ uitspreken en ook ‘voorwaarts’ als hij wil rijden. Diederiks moeder Oeda vertelt hoe het is om een kind in huis te hebben met een beperking. ,,Het is zwaar, maar je went eraan. Ik heb zelf veel gewerkt met mensen die neurologische aandoeningen hebben, en toen kreeg ik een kind dat er zelf ook één had. Voor mij was het al zo goed als de dagelijkse realiteit. Hij draait inmiddels ook mee met de prikkelarme groep bij De Rozelaar.” Diederik is niet haar enige kind. ,,Hij is de oudste van zes. Toen we ons tweede kind kregen, begon die natuurlijk allerlei dingen vanuit zichzelf te doen. In die zin waren we daardoor enorm verrast. Als je nagaat dat we ons eerste kind heel intensief moesten verzorgen, dan ben je toch verbaasd dat je andere kinderen wel zelf van alles kunnen doen.” Net als Mees is Diederik een gevoelige jongen. ,,Hij kan precies aangeven of hij iemand wel of niet ‘mag’. Wat we ook zien, is dat hij een voorkeur lijkt te hebben voor contact met mannen. Dat komt waarschijnlijk doordat hij uit een gezin komt met bijna alleen maar vrouwen.” Vanwege Diederik heeft Oeda een missie: ,,Zorg dat je je kind gelukkig maakt. Dat zei de kinderarts ooit tegen mij, en ik heb dat altijd ter harte genomen.”


NIEUWE SPONSORS Stichting Huifbedrijden Barneveld is hard op zoek naar nieuwe sponsors. ,,Door de corona-pandemie heeft iedereen kunnen ervaren wat het betekent om binnen te blijven en geen activiteiten te hebben”, laat de stichting weten. ,,Onze deelnemers zijn enorm geraakt door de pandemie, Huifbedrijden hebben we lang niet kunnen aanbieden. Daarnaast maken we toch veel kosten. De paarden vragen altijd om verzorging en aandacht. Wat ons betreft zijn nieuwe sponsors en vrijwilligers meer dan welkom, dan kunnen we blijven doorgaan met ons mooie werk. We zijn namelijk volledig afhankelijk van giften. Sponsoren die zich willen melden, kunnen contact met ons opnemen via info@huifbedrijdenBarneveld.nl of door te kijken op www.HuifbedrijdenBarneveld.nl.”



Wat is huifbedrijden?

Huifbedrijden is bedoeld voor mensen die als gevolg van een handicap weinig of geen lichaamsbeweging krijgen. De warmte van de paarden is voor de ruiter ontspannend. Tegelijkertijd worden onder andere de bloedsomloop en darmwerking bevorderd. Daarom biedt het huifbedrijden uitkomst voor deze mensen. Maar het allerbelangrijkste is dat de ruiters van de rit genieten. Een huifbed waarmee nu gereden wordt, is een stalen constructie waaronder twee getrainde paarden lopen. Over de ruggen van de paarden is een zeil gespannen waarop een deelnemer kan liggen. Het huifbed wordt rondgereden. De paarden die het huifbed vooruit duwen zijn meestal Tinkers, Fjorden en Haflingers. Een schofthoogte van 1.40 tot 1.45 meter is ideaal. Beide paarden moeten dezelfde schofthoogte hebben, het liefst een lange rug, en ook een gelijkmatige, rustige tred.

Theresa Donkervoort begeleidt het huifbed. De paarden worden gemend door Yvonne Blankespoor, terwijl ze Mees Oolders rondrijden.