Afbeelding
..

Plan om Botermarkt bij Oude Kerk in ere te herstellen

30 juni 2021 om 13:12 Overig

BARNEVELD Ondernemers in Barneveld zijn een initiatief gestart om de voormalige Botermarkt in het centrum in ere te herstellen: een overkapping tegen de Oude Kerk aan. Hier zouden het hele jaar door verschillende promotieactiviteiten kunnen plaatsvinden, zoals voor verenigingen, politieke partijen en regionale streekproducten. Ook kan de constructie ruimte bieden voor boeken- of kerstmarkten.

De constructie is globaal in de tweede helft van de negentiende eeuw gemaakt, aan de koorzijde van de Grote Kerk tegenover de Jan van Schaffelaarstraat. Het was bedoeld voor de boerenvrouwen die hun boter droog wilden verkopen. Rond 1900 kwamen de verschillende melkfabrieken in opkomst, ook in de gemeent?e Barneveld, waardoor de bereiding van boter op de boerderijen werd afgebouwd. Niet lang daarna werden de luifels gesloopt.

MOOIE OPLOSSING Het idee om de overkapping terug te brengen, komt van ondernemer Marco Romeyn, eigenaar van kledingzaak Romeyn Tailors aan de Langstraat. Hij kwam erop, nadat hij foto’s van de Botermarkt onder ogen kreeg. ,,Nu staan er bij promotieactiviteiten vaak van die lelijke witte tenten”, zegt hij. ,,Toen ik die oude foto’s zag, dacht ik: ‘Verrek, wat een mooie oplossing’. Als dit werkelijkheid wordt, kan heel Barneveld hiervan profiteren.”

Het centrum van Barneveld zou er aantrekkelijker van worden, denkt Romeyn. De gemeente Barneveld is geïnteresseerd in het project en heeft het plan opgenomen in haar vorige week gepresenteerde centrumvisie. Vanuit toeristisch oogpunt zou het in ere herstellen van de Botermarkt aantrekkelijk kunnen zijn, zo is te lezen in de visie die momenteel ter inzage ligt. ,,Ook mensen van de Hervormde gemeente die ik hier over heb gesproken, zijn enthousiast. Zij zien dit als kans om na een zondagse diensten bijvoorbeeld buiten koffie te drinken, bij mooi weer. Kijk: als Barneveldse ondernemer doe je er natuurlijk alles aan om het centrum leuk en aantrekkelijk te maken. Daar kan nog wel een slag in worden gemaakt, vind ik. Dit idee past hier goed in.”

GIETIJZEREN STRUCTUUR In de ogen van Romeyn zou de overkapping wel afgesloten kunnen worden. ,,In mijn visie komt de oude gietijzeren structuur terug, met de mogelijkheid om het te kunnen afsluiten met glazen deuren. Ik hoop van harte dat we zoiets kunnen realiseren. Dus het moet een historisch karakter krijgen, in een modern jasje.” 

Romeyn is betrokken bij de oprichting van stichting Botermarkt Barneveld, waarvan het bestuur verder bestaat uit voorzitter Ben Bläss en bestuursleden Jan-Willem Duifhuis en Annelies Leusink. Samen doen zij onderzoek naar de haalbaarheid van de realisatie van de nieuwe Botermarkt.

Jannes Bijlsma