Oosterwolde

Oosterwolde

Elektriciteitsmasten waaien om, kabels liggen op woningen

(ANP) In het Gelderse Oosterwolde zijn vrijdagavond vier elektriciteitsmasten omgewaaid aan de Groote Woldweg. De kabels liggen op woningen, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Er zijn geen gewonden.


Apeldoorn

Vijf gebiedsverboden na Oranjefeest op 'verboden' rotonde

(ANP) Vijf mannen mogen zich voor de rest van het EK voetbal tot 12 juli niet meer vertonen op de zogenoemde Oranje-rotonde in de Apeldoornse wijk De Maten. Op die rotonde brak donderdagavond toch weer een groot feest uit na de winst van Oranje, ondanks het feit dat burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn de rotonde eerder deze week tijdens en na EK-wedstrijden van Oranje tot verboden gebied verklaarde. Kort na middernacht ontstond een opstootje met de politie, die een einde aan de bijeenkomst wilde maken.

Drie mannen uit Apeldoorn, een man uit Eerbeek en een inwoner van Roermond zijn opgepakt omdat ze met flessen en vuurwerk gooiden. Een meisje raakte gewond. Deze vijf arrestanten hebben vrijdag van burgemeester Heerts een gebiedsverbod gekregen. Heerts waarschuwt dat anderen die zich misdragen daar ook op kunnen rekenen.

De rotonde is al jaren een verzamelplaats waar voetballiefhebbers uit de wijde omgeving samenkomen om een overwinning te vieren. Sommigen rijden rondjes om het plein. Nadat er zondagavond wel duizend mensen op de rotonde hadden gestaan, besloot Apeldoorn om de rotonde bij volgende wedstrijden af te sluiten. Maar donderdagavond waren er weer honderden feestvierders, die muziek, drank en vuurwerk bij zich hadden.

Apeldoorn gaat bij de volgende wedstrijd van Oranje niet alleen de rotonde weer afsluiten, maar daar ook camera's ophangen. Zolang er nog coronamaatregelen gelden, wil de gemeente dat iedereen thuis televisie kijkt.


Rheden

Gemeente pakt drukte Posbank aan

(ANP) Rheden gaat samen met de buurgemeente Rozendaal en gebiedsbeheerder Natuurmonumenten de drukte op de Posbank aanpakken. De gemeente sluit in het weekeinde regelmatig de toegangswegen naar het heidegebied af om de toestroom van recreanten te stoppen, maar gaat nu permanente maatregelen nemen.

De Posbank en omgeving trekken op mooie dagen vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het kwetsbare natuurgebied kan dat niet aan. Ook ontstaan er gevaarlijke situaties op de smalle weg over de Posbank. "De overlast op de Posbank zorgt al jarenlang voor stevige discussies. Er moet een betere balans komen tussen natuur, recreatie en bereikbaarheid in dit waardevolle gebied", aldus verantwoordelijk wethouder Ronald Haverkamp. De gemeente wil het recreatief gebruik van het gebied gaan spreiden.