Belgen mogen langer en met meer mensen tafelen

Belgen mogen langer en met meer mensen tafelen

BRUSSEL (ANP) Belgen mogen binnenkort weer langer naar caf├ę en restaurant. Nu de corona-epidemie aan kracht blijft inboeten, mogen ze bovendien met dubbel zoveel mensen aan tafel (van vier naar acht), hebben de verantwoordelijke ministers besloten.


Nu moet de horeca nog om 23.30 uur sluiten, maar dat wordt 01.00 uur, zegt premier Alexander De Croo. De versoepeling gaat volgende week zondag in, precies op tijd voor de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal. Daarvoor hebben de Rode Duivels, het Belgische elftal, zich al geplaatst.

Kroegbazen en restauranthouders mogen tafels straks ook weer wat dichter bij elkaar zetten dan 1,5 meter. Mits ze die scheiden door een plexiglaswand. Wie liever thuis mensen ontvangt, krijgt ook meer ruimte. Ook daar zijn niet langer vier, maar acht gasten toegestaan. Het samenscholingsverbod wordt helemaal afgeschaft. Voor kerkdiensten, huwelijken en begrafenissen gelden geen beperkingen meer.

De verruiming komt bovenop al aangekondigde versoepelingen. Zo wordt thuiswerken niet langer verplicht en mag winkelen weer als vanouds. Over een maand komen de ministers opnieuw bijeen, en "dan zouden we eigenlijk moeten kunnen spreken over de afschaffing van heel veel van de overgebleven beperkingen", zegt De Croo. Dan kan het sluitingsuur voor de horeca er misschien helemaal af en mag mogelijk ook weer worden gedanst.

De premier wijst erop dat er nog maar amper tweehonderd coronapati├źnten op de ic liggen.