Rutte: 'Bijna alles kan weer'

'Afstand houden is vanaf 26 juni de centrale regel'

DEN HAAG (ANP) Bijna alle coronaregels gaan van tafel per 26 juni. "Vanaf die dag is de 1,5 meter de centrale maatregel", zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens de persconferentie.


"Alles wat op 1,5 meter kan, mag vanaf 26 juni." Alleen waar die afstand niet kan worden gehouden, blijft het dragen van een mondkapje verplicht. En ook activiteiten zonder mondkapje én zonder afstand zijn mogelijk, met behulp van toegangstesten. "We naderen het einde van de crisis maar blijven uitermate waakzaam", zei Rutte. Hij noemde het een bijzonder moment. "Want hoe vaak hebben wij hier niet gestaan om te zeggen wat er allemaal niet kon. Nu zitten we gelukkig weer in de fase waarin de nadruk ligt op wat er wel kan. Dat hebben we met elkaar verdiend", zei hij. Eind mei sprak Rutte na maanden van strenge maatregelen voor het eerst over het "einde van de lockdown", maar veel regels die nog stonden, worden over een week helemaal geschrapt.

Dierentuinen en pretparken mogen meer mensen ontvangen, amateursporters mogen wedstrijden spelen. Werkenden mogen weer wat vaker naar kantoor en thuis mogen mensen zo veel mensen ontvangen als ze willen, zolang het bezoek maar afstand kan houden. Ook buiten mogen mensen weer in groepen bij elkaar komen, zoals in parken. Nu geldt nog voor groepen buiten en thuisbezoek een maximum van vier.


NACHTCLUBS De basisregel om afstand te houden, samen met handen wassen en thuis blijven met testen, blijft voorlopig in stand. Een uitzondering voor de afstand geldt bijvoorbeeld voor nachtclubs, mits er wordt gewerkt met toegangstesten. Mensen kunnen dan met een app laten zien dat ze negatief op het coronavirus zijn getest, zijn gevaccineerd of een bewijs hebben dat ze hersteld zijn van corona.

Overigens gaat ook het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur van tafel. Evenementen mogen vanaf 30 juni worden gehouden.

Half augustus moeten alle volwassenen volledig geprikt zijn, en dan kijkt het kabinet nog eens naar de basismaatregelen. Intussen worden mensen opgeroepen waakzaam te zijn. "Als zich lokale uitbraken voordoen, dan moet je er ook weer bovenop springen natuurlijk", zei zorgminister Hugo de Jonge.