'Meerdaagse verkiezingen blijven mogelijk overeind'

'Meerdaagse verkiezingen blijven mogelijk overeind'

DEN HAAG (ANP) Meerdaagse verkiezingen blijven in de toekomst mogelijk overeind. Bij de afgelopen Kamerverkiezingen in maart mochten mensen vanwege het coronavirus twee dagen voor de echte verkiezingsdag al stemmen. Dat meerdaags stemmen "is goed bevallen en wordt gewaardeerd", zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag.


Het kabinet denkt dat meerdaags stemmen de toegankelijkheid van verkiezingen kan vergroten. Gemeenten hebben dan wel meer te doen om dit te organiseren, staat in een evaluatie van de Kamerverkiezingen. Ook op het stemmen per post, dat in maart mogelijk was gemaakt voor 70-plussers, kan mogelijk een vervolg komen. Het kabinet bekijkt of dit te doen is, maar dan op aanvraag.

De conclusie van de evaluatie is dat de verkiezingen goed zijn verlopen, ook al verliepen ze heel anders vanwege corona en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen. Ook het vertrouwen was volgens de minister groot met een opkomst van 78,7 procent van de kiezers. Ollongren vindt wel dat er vernieuwingen nodig zijn in het verkiezingsproces.

Het gaat naast een verbetering van de toegankelijkheid ook om de uitvoerbaarheid. Gemeenten hebben meer ondersteuning nodig. Ook zou er een nieuwe procedure moeten komen om de uitslag van verkiezingen vast te stellen, om eventuele fouten eerder te herstellen.