De gemeente Barneveld neemt het gebruik en handel van lachgas en designerdrugs binnenkort op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor ertegen kan worden opgetreden
De gemeente Barneveld neemt het gebruik en handel van lachgas en designerdrugs binnenkort op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor ertegen kan worden opgetreden Niels Wenstedt

Verbod op gebruik lachgas en designerdrugs

18 juni 2021 om 13:43

Harder optreden binnenkort mogelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld neemt het gebruik en handel van lachgas en designerdrugs op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor ertegen kan worden opgetreden. Het college van burgemeester en wethouders komt hiervoor binnenkort met een voorstel naar de gemeenteraad, zo maakte burgemeester Jan Luteijn donderdag bekend.


Jannes Bijlsma

Hij meldde dit naar aanleiding van een motie, ingediend door Lokaal Belang en ondersteund door ChristenUnie, SGP, Burger Initiatief en CDA.

Zij wilden dat het college zou onderzoeken hoe andere gemeenten omgaan met verboden op lachgas en designerdrugs. Ze zagen een beleid voor zich waarmee gebruikers, na overtreding, ook een last onder dwangsom kan worden opgelegd om herhaling te voorkomen. Tevens werd het college gevraagd om de schadelijke gevolgen van lachgas actief naar buiten te communiceren.


AFWACHTEN KLAAR Andere gemeenten hebben het misbruik van lachgas al in lokale wetgeving vastgelegd. Barneveld nam hierin de afgelopen periode een afwachtende houding aan, omdat de door andere gemeenten gestelde regels niet houdbaar zouden zijn. ,,Wat ons betreft, is het afwachten klaar”, zei LB-fractievoorzitter Mijntje Pluimers. Koos van der Tang (SGP) zei: ,,Wij vinden het belangrijk om hier preventief voorlichting over te geven, maar daarnaast ook gewoon duidelijk zijn en dit te verbieden.”

Verantwoordelijk portefeuillehouder en burgemeester Jan Luteijn zei het eens te zijn met de indieners van de motie. Over de lokale regels in de andere gemeenten zei hij: ,,Zij hebben een verbod opgesteld zonder daar een feitcode aan te koppelen. Onder die code ziet de politie om welk vergrijp het gaat en kan de hoogte van de boete worden bepaald. Dan gebeurt er dus feitelijk niks. Dat is gewoon ‘fake’.”

Luteijn kondigde aan binnenkort met een wijziging in de APV te komen. ,,Maar geef ons daarin ook enige ruimte in hoe we het formuleren, bijvoorbeeld daar waar u het heeft over de last onder dwangsom. Linksom of rechtsom komt dat verbod in de APV, maar wel op een kansrijke manier die daadwerkelijk het doel dient. Het allermooist zou het echter zijn, als lachgas in de Opiumwet komt. Dan kunnen we het gewoon als verboden goedje zien en hebben we de APV daar niet eens voor nodig.”


TOEZEGGING Ondanks de aankondiging van Luteijn, werd het voorstel in stemming gebracht. Pro’98 stemde als enige partij tegen. Fractievoorzitter Arjen Korevaar: ,,De toezegging van de burgemeester was voor ons voldoende.”


OOSTERBOS Het gebruik van lachgas wordt een steeds groter probleem onder jongeren in deze gemeente. Met name in de omgeving van het Oosterbos in Barneveld zou het middel veel worden gebruikt, zo signaleerde de Jongerenraad Barneveld vorig jaar in deze krant. Wijkagent Raymond Jansen pleitte, eveneens in deze krant, voor een ‘helder verbod’, zodat het voor de politie gemakkelijker wordt om te handhaven.