Verhoging hondenbelasting blijft staan

18 juni 2021 om 14:23

BARNEVELD De hondenbelasting gaat volgend jaar in Barneveld toch omhoog, met twintig procent. Voorstellen van de fracties van Lokaal Belang, Burger Initiatief en VVD om deze verhoging tegen te gaan of de belastingmaatregel zelfs volledig te schrappen, haalden het donderdagavond niet in de gemeenteraad. ,,Hiermee stoppen zonder met een financieel alternatief te komen, lijkt mij geen goed plan'', stelde wethouder André van de Burgwal.


Wouter van Dijk

Volgens de wethouder maakt de voorgestelde belastingverhoging deel uit van een ,,goed afgewogen pakket'' aan benodigde maatregelen in de gemeentebegroting. ,,Halen we dit er ineens uit zonder alternatief, dan blijven we met een verschil van zo'n twee ton zitten.''

De oppositiepartijen Lokaal Belang en VVD gaven eerder in deze krant al aan tegen de belastingverhoging te zijn en eigenlijk ook tegen de belasting in het algemeen. Deze vorm van belasting zou volgens de fracties achterhaald zijn, willekeurig en dus oneerlijk, en ook zonder direct doel. Dat laatste moest Van de Burgwal wel beamen. ,,Het klopt dat het hier gaat om een algemeen dekkingsmiddel, de belasting heeft geen relatie tot bijvoorbeeld de aanleg of onderhoud van hondenuitrenplekken of afvalbakken.'' Wel zijn eerder door de gemeente nieuwe hondenuitrenplaatsen gerealiseerd, maar niet één op één met inkomsten uit de hondenbelasting.


DEKKING Lokaal Belang pleitte ervoor de hondenbelasting af te schaffen en de dekking ,,op een andere wijze'' te realiseren. Dat voorstel kreeg alleen steun van Burger Initiatief. De VVD kwam met een concreter plan, namelijk de hondenbelasting afschaffen en daar tegenover een besparing van ruim 187.000 euro op de ambtelijke organisatie in te zetten. Dat laatste raadde de wethouder ten zeerste af. Het voorstel werd dan ook door andere fracties niet ondersteund.

Door de verhoging van de hondenbelasting, betalen de bijna drieduizend Barneveldse baasjes vanaf volgend jaar ongeveer 52 euro per jaar voor de eerste hond (is nu ongeveer 43 euro), ongeveer 73 euro voor de tweede hond (nu ongeveer 60 euro) en ruim 90 euro voor elke volgende hond (nu ongeveer 74 euro). Landelijk speelt een discussie over draagvlak voor deze belastingvorm, die nog door ongeveer de helft van alle Nederlandse gemeenten wordt ingezet.