De verhuizing van Flying Bikes is nog allesbehalve zeker.
De verhuizing van Flying Bikes is nog allesbehalve zeker. Flying Bikes

Nog geen groen licht voor miljoeneninvestering Flying Bikes

18 juni 2021 om 14:25

KOOTWIJKERBROEK De gemeente Barneveld heeft nog geen uitsluitsel van de provincie Gelderland of ze instemt met de uitgave van 2,5 miljoen voor de verplaatsing en aanleg van de nieuwe baan van fietscrossvereniging Flying Bikes uit Kootwijkerbroek.


Jannes Bijlsma

Dit meldde wethouder Didi Dorrestijn donderdag aan de gemeenteraad, in antwoord op vragen van Lokaal Belang-fractievoorzitter Mijntje Pluimers. De provincie moet hier een besluit over nemen, omdat de gemeente onder preventief financieel toezicht staat in verband met de mogelijke gemeentelijke herindeling met Scherpenzeel. Ook deze gemeente mag zich over de investering buigen.


PLUS De huidige baan van de Flying Bikes aan de Essenerweg in Kootwijkerbroek is verouderd en de buurt ervaart veel geluidsoverlast. De vereniging wacht al lange tijd op een verhuizing; na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie werd deze in 2019 gevonden aan de Hanzeweg op bedrijventerrein Harselaar.

Er is geld nodig om de club te verplaatsen, maar de gemeente Barneveld kon het benodigde geld vorig jaar niet vrijmaken. Dat wil ze nu alsnog doen, door er een speciale bestemmingsreserve voor in te stellen. Hierdoor was het, financieel-technisch gezien, niet nodig om het grote bedrag in de Kadernota op te nemen, waar dan een groot tekort op zou ontstaan. Vooralsnog staat de begroting voor de komende jaren in de plus, mede dankzij een bezuinigingspakket van 3,5 miljoen euro.

VOORZIENINGEN Pluimers vroeg zich af of er een risico bestaat dat de Flying Bikes nog langer moeten wachten op verplaatsing, door het financiële toezicht. Wethouder Dorrestijn verwacht dat Scherpenzeel en de provincie begrip zullen hebben voor de voorgestelde investering. ,,Het gaat om een verplaatsing van een baan uit het dorp, maar ook dichtbij een dorp. Als je ziet hoe belangrijk Scherpenzeel haar eigen voorzieningen vindt en hoe de provincie aankijkt tegen het belang van leefbaarheid - de huidige baan bevindt zich naast dorpshuis De Essenburcht - dan kunnen wij ons niet anders voorstellen dat hier goed over wordt meegedacht.”


De raadscommissie Samenleving bespreekt het collegevoorstel voor de investering op woensdag 23 juni. Pluimers zou graag zien dat dan duidelijk is hoe Scherpenzeel en de provincie er tegenaan kijken. Formeel neemt de provincie pas een besluit over de investering nadat de raad heeft ingestemd met de uitgave. Wanneer de provincie het plan afkeurt, moet de vereniging tot na de geplande fusiedatum (1 januari 2023) wachten op een besluit van de nieuwe gemeenteraad, ervan uitgaande dat beide gemeenten inderdaad fuseren. Hierover moeten Provinciale Staten, de minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede en Eerste Kamer nog beslissen.