Docent Laurien de Groot van De Meerwaarde gaat binnenkort met pensioen.
Docent Laurien de Groot van De Meerwaarde gaat binnenkort met pensioen. Jacqueline Imminkhuizen

´Belangrijk om gezelligheid te creëren in de klas´

18 juni 2021 om 13:53

Laurien de Groot neemt na 44 jaar afscheid van De Meerwaarde

BARNEVELD Na 44 jaar als docent op vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld te hebben gewerkt, gaat Laurien de Groot binnenkort genieten van een welverdiend pensioen. Woensdag 30 juni is officieel haar allerlaatste werkdag, maar ‘thuis stilzitten’ is er voorlopig zeker niet bij.


De Barneveldse (66), ooit afkomstig uit Geldermalsen, begon op 1 augustus 1977 als lerares Tekenen en Stofversieren op Huishoudschool De Vallei aan de Groen van Prinstererlaan. ,,Ik was destijds 22 jaar en had de opleiding Akte Nd gevolgd”, vertelt ze. ,,In 1980 fuseerde de Huishoudschool met de Landbouwschool en gingen ze verder onder de naam Groen van Prinsterercollege. Inmiddels is dat De Meerwaarde geworden.’’

Haar vak is in de loop der tijd inhoudelijk flink veranderd en heeft ook een andere naam gekregen: Beeldende Vorming. De naam doet er voor haar eigenlijk helemaal niet aan toe. ,,Het is leukste vak van de wereld, zeg ik wel eens. Ik vind het heerlijk om lekker creatief en technisch bezig te zijn met de leerlingen. Ondertussen probeer ik altijd een praatje te maken met iedereen. Ik vind het belangrijk om gezelligheid te creëren in de klas. En natuurlijk wil ik graag dat de leerlingen zich creatief ontwikkelen.”

De docente kent na ruim vier decennia in het onderwijs te hebben gezeten, heel veel (oud)leerlingen. ,,Een van hen is nu mijn kapster, grappig he?”, vertelt ze met een lachje. Ook komt ze geregeld oud-leerlingen op straat tegen. ,,Pas geleden werd ik nog herkend en aangesproken door een oud-leerling toen ik door Barneveld fietste. Dat vind ik hartstikke leuk.”

Na haar pensionering zal de Barneveldse zeker niet in het beruchte ‘zwarte gat’ vallen, daarvoor is ze te veel een bezige bij. ,,Ik heb een heel leuke tijd gehad op De Meerwaarde, maar vervelen ga ik me zeker niet. Ik handwerk heel veel, ik maak muziek en ik lees boeken in bij de CBB in Ermelo, een bibliotheek voor blinden en slechtzienden. Ook houd ik ervan om naar musea te gaan. Het is soms gewoon lastig kiezen wat ik moet doen, ik vind zoveel dingen leuk...”