Vincent Wevers staat de pers te woord bij de rechtbank van Zutphen na afloop van de uitspraak in het kort geding.
Vincent Wevers staat de pers te woord bij de rechtbank van Zutphen na afloop van de uitspraak in het kort geding. anp / Vincent Jannink

Turnoach Wevers toch naar OS

Gymnastiekunie teleurgesteld in uitspraak

ZUTPHEN (ANP) Turncoach Vincent Wevers mag toch naar de Olympische Spelen. De vader van de turnsters Sanne en Lieke Wevers won het kort geding tegen gymnastiekunie KNGU, waarin hij eiste dat de bond hem als coach meeneemt naar Tokio.

Wevers behoort tot de coaches naar wie een onderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) naar ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Begin april maakte de KNGU bekend dat de turnsters tijdens de Spelen van Tokio niet door hun persoonlijke coaches begeleid mogen worden. De bond bepaalde dat bondscoach Bram van Bokhoven en de coaches Aimee Boorman en José van der Veen de Nederlandse turnploeg begeleiden in Japan.

Het kort geding diende bijna twee weken geleden bij de rechtbank van Zutphen. Die deed vrijdag uitspraak, in het bijzijn van Wevers. De rechter vordert de KNGU om Wevers bij sportkoepel NOC*NSF voor te dragen voor de Spelen.


DWANGSOM Gymnastiekunie KNGU is teleurgesteld in de uitkomst van het kort geding dat turncoach Vincent Wevers had aangespannen. De rechter bepaalde dat de gymnastiekunie hem moet voordragen bij sportkoepel NOC*NSF en verbond daaraan ook een dwangsom van 200.000 euro.

"We staan nog steeds achter ons besluit van 9 april", zegt directeur Marieke van der Plas. De KNGU had toen bepaald dat de turnsters tijdens de Spelen niet door hun persoonlijke coaches worden begeleid, maar alleen door bondscoach Bram van Bokhoven en zijn assistenten José van der Veen en Aimee Boorman. "In onze keuze om dit zo te doen, hebben we moeten kijken naar méér dan de individuele arbeidsrelatie met één trainer. De rechter oordeelt nu dat we Vincent Wevers toch moeten voordragen bij NOC*NSF voor de Spelen in Tokio. Deze uitspraak is teleurstellend. Voor nu gaan we het vonnis goed bestuderen. We kunnen niet anders zeggen dan dat het heel vervelend is dat dit zo heeft moeten lopen."


VERWACHT De advocaat van Wevers liet weten deze uitspraak al te hebben verwacht. "Voor ons was duidelijk dat deze beslissing van de KNGU juridisch geen stand zou houden."