De gemeente wil dat er deze zomer al minder  vrachtwagens door Garderen rijden.
De gemeente wil dat er deze zomer al minder vrachtwagens door Garderen rijden. Lokaal Belang

‘Waar blijft toch de oplossing voor verkeersprobleem Garderen?’

GARDEREN De gemeente Barneveld wil in de zomer maatregelen van kracht hebben, om ervoor te zorgen dat er minder vrachtwagens door Garderen rijden. Hoe die maatregelen eruit gaan zien, is nog niet bekend.


Jannes Bijlsma

Lokaal Belang-fractievoorzitter Mijntje Pluimers vroeg het college donderdag tijdens de raadsvergadering waar toch de oplossing blijft voor het al jarenlang bestaande probleem in Garderen: de grote hoeveelheid vrachtwagens dat dagelijks het dorp passeert. Afgelopen jaar liet de gemeente verkeerstellingen verrichten en probeerde ze, met behulp van vier tekstkarren, vrachtwagens om het dorp heen te geleiden. Deze aanpak werkte kortstondig, maar na enige tijd zagen de bewoners de vrachtwagencombinaties weer in groten getale voorbijkomen. Lokaal Belang zou het liefst een vrachtwagenverbod zien op de Hogesteeg.

Zo’n verbod is ingewikkeld, zo reageerde wethouder Hans van Daalen. ,,Als je dat van kracht laat worden, moet het juridisch wel kloppen.” Er wordt nu aanvullend onderzoek verricht naar de mogelijkheden en er wordt driftig overlegd met Plaatselijk Belang Garderen en de inwoners, aldus de wethouder. ,,In de zomer doen we een zichtbare actie, om te proberen in ieder geval in die periode het doorgaand vrachtverkeer tegen te gaan.”


Pluimers bleek erg in haar nopjes met het antwoord van Van Daalen. ,,Kan Garderen in de zomer weer wat meer ademhalen? Dan is dit erg goed nieuws!” De wethouder probeerde Pluimers’ optimisme iets te temperen. ,,Ik ben ook realistisch. Een verbod is juridisch ingewikkeld, dat is zeker. Daarom kijken we nu naar andere mogelijkheden. Ik wil niet vooruitlopen op voorstellen. Maar we willen in ieder geval voor de zomer iets doen.”