Bewegende schimmen op de muren typeren de vernieuwde tentoonstelling.
Bewegende schimmen op de muren typeren de vernieuwde tentoonstelling. ANP / Bart Maat

Nieuwe opzet 'Gevangenpoort'

Haags museum veel interactiever

DEN HAAG (ANP) Acteurs Paul Groot, Thom Hoffman en Kirsten Berkx lenen hun stemmen aan respectievelijk een cipier en een rechter, een beul en een gevangene, figuren uit het verleden die in Rijksmuseum de Gevangenpoort in Den Haag gaan vertellen over hun belevenissen, werk en ellende. Ze maken, als bewegende schimmen op de muren, deel uit van een vernieuwde tentoonstelling, die vrijdagmiddag werd geopend door demissionair onderwijs- en cultuurminister Ingrid van Engelshoven.


Ook de bekende advocaat Gerald Roethof en raadsheer bij de Hoge Raad Ybo Buruma komen aan de nieuwe opzet te pas, want het museum wil niet alleen over het strafrecht van toen maar ook over dat van nu informatie geven. De raadsman en raadsheer gaan op een scherm in op het verhoren door de politie in onze tijd en op de kwestie of er nu nog steeds klassenjustitie is of niet. Ook vertelt een oud-gevangene op een monitor hoe het is om in onze tijd in de bajes te brommen.

Verder kunnen de bezoekers spellen spelen, zoals het zelf bepalen van een straf, en bijvoorbeeld een beetje ervaren wat er gebeurt als je iemand de duimschroeven aandraait. Het werd tijd voor een dergelijke nieuwe interactieve aanpak in het museum, vertelt een woordvoerder. De oude opstelling was wel erg statisch voor de jaren twintig van deze eeuw.

De gevangenisruimtes waaronder de ‘gajolen' (cellen), de pijnkelder en de ridderkamer zijn wel zo gebleven als ze waren. Andere ruimtes, zoals de cipierskamer, zijn opnieuw authentiek ingericht. Een heel speciale plek is ingeruimd voor een heuse guillotine uit de vroege 19e eeuw. Het museum kocht het werktuig een aantal jaren geleden voor een zacht prijsje in België. Nu is uit uitgebreid onderzoek komen vast te staan dat het ding authentiek is.