Bepalende spelers willen maandagavond meedoen

Bepalende spelers willen maandagavond meedoen

AMSTERDAM (ANP) Bondscoach Frank de Boer was er donderdag na de EK-zege op Oostenrijk (2-0) nog niet uit.

Laat hij zijn elftal maandag in de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië intact of gaat hij spelers met het oog op de achtste finale van volgende week zondag in Boedapest sparen? "Daar ga ik de komende dagen eens rustig over nadenken", aldus De Boer, die zich na Italië en België met Nederland als derde land kwalificeerde voor de volgende ronde.

Enkele spelbepalende internationals waren vrij duidelijk in hun mening. "Ik heb wel het gevoel dat ik wil voetballen. Het liefst wil ik alle wedstrijden spelen", vertelde aanvoerder Georginio Wijnaldum. "Maar we zijn er nu nog niet echt mee bezig." Daley Blind is pas net terug van een zware blessure en wil het liefst tegen Noord-Macedonië ook gewoon voetballen. De Boer haalde de Ajacied tegen Oostenrijk in de 64e minuut naar de kant. Dat was precies dezelfde minuut dat Blind in de openingswedstrijd tegen Oekraïne (3-2) werd gewisseld. Oranje leidde op dat moment nog met 2-0. "Daar leek het wel op, dat het een geplande wissel was. Ik wist het niet van tevoren", zei Blind na de confrontatie met de Oostenrijkers. "Ik had er wel rekening mee gehouden. Uiteraard begrijp ik het. Als ik naar mezelf kijk, wil ik gewoon spelen."

Er zijn wel wat redenen te bedenken om de boel niet helemaal overhoop te gooien. De Boer schakelde vrij kort voor het EK om naar een nieuw systeem, van 5-3-2. De oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0) verliepen vrij moeizaam en ook op het EK is het spel van Oranje nog niet heel overtuigend. De Boer kan de komende negen dagen goed gebruiken om het systeem verder in te slijpen en daarbij dus ook het duel van maandag tegen Noord-Macedonië.

Aan de andere kant is er ook iets te zeggen om bepaalde spelers wat rust te geven. Matthijs de Ligt maakte na een liesblessure zijn rentree tegen de Oostenrijkers, maar kreeg in de slotfase bijvoorbeeld kramp.