'Kerken hadden te weinig aandacht voor kwetsbaarsten gedurende coronatijd'

18 juni 2021 om 10:15

AMSTERDAM (MEDIAWATCH) Kerkelijke organisaties voor sociaal werk zijn teleurgesteld in de houding van kerken tijdens corona. De diaconale instellingen verwijten kerken te veel gericht te zijn op het draaiend houden van de eigen gemeenschap. De kwetsbaarsten konden er niet terecht. Dat meldt Trouw.

Docent diaconaat Erica Meijers sprak daarvoor langdurig met directies van twaalf diaconale organisaties. Twee daarvan werken landelijk, de andere zijn grote instellingen met tientallen professionele krachten en honderden vrijwilligers, in grote en middelgrote steden. Ze vangen ongedocumenteerden op, dak- en thuislozen, mensen met schulden en anderen die buiten beeld zijn van reguliere instanties.

Veel van de voorzieningen voor deze groepen moesten met corona dicht. De diaconale organisaties dachten uit te kunnen wijken naar kerkgebouwen die de hele week leeg stonden. Maar zij kregen vaak het deksel op de neus, constateert Erica Meijers. Kerken (en media) waren druk met de vieringen op zondag: hoeveel mensen mogen daarbij zijn, kunnen we weer zingen? Ook ging er veel tijd zitten in het onderhouden van contact met leden van de gemeente.


Nederland nog rode enclave in oranje kleurend Europa

STOCKHOLM (ANP) Nederland is een van de laatste gebieden in Europa met een hoog risico op een coronabesmetting volgens de Europese tegenhanger van het RIVM. Op de nieuwste 'coronakaart' van het ECDC is het roodgekleurde Nederland omringd door haast louter oranje.

Het coronavirus is in heel Europa zo op zijn retour dat het ECDC tal van gebieden sinds donderdag niet langer rood kleurt. Het instituut, voluit het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, merkt onder meer Belgiƫ nu als oranje aan. Dat betekent dat het gevaar er het virus op te lopen 'gemiddeld' is. Behalve Nederland zijn ook Parijs en omstreken en delen van Spanje en Zweden nog rood.


'Tekort langdurige zorg kan oplopen tot 458 miljoen euro'

UTRECHT (ANP) De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht over dit jaar een tekort van 420 tot 458 miljoen euro op het budget voor de langdurige zorg aan bijvoorbeeld kwetsbare ouderen en gehandicapten. "Op basis van de trend in de geleverde zorg berekenen we voor 2021 een tekort van 420 miljoen euro. Maar als we de stijging van de zorgvraag, het aantal mensen dat een indicatie voor langdurige zorg krijgt, meenemen in de berekening loopt het tekort op naar 458 miljoen euro", meldt de autoriteit.

Over het vorige jaar werd er op een tekort van 550 miljoen gerekend. Dat is door de overheid bijgeplust. Hoe groot het tekort werkelijk was, moet nog uit de declaraties blijken. De 420 tot 458 miljoen komt daar nog bovenop. Zonder het extra geld van vorig jaar was het tekort nu ruim het dubbele geweest.