Wenen

18 juni 2021 om 09:46

Oostenrijk keert ziekenhuispersoneel 'coronabonus' uit

(ANP/DPA) Zorgverleners in Oostenrijk kunnen een eenmalig financieel extraatje tegemoetzien vanwege hun inzet tijdens de coronapandemie. Het gaat om 500 euro. Dat bedrag gaat naar personeel van ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar niet alle medewerkers kunnen er aanspraak op maken.

Het plan kost Oostenrijk naar verwachting zo'n 100 miljoen euro en is donderdag goedgekeurd door de Nationale Raad, het lagerhuis van het parlement. Fractievoorzitter August Wöginger van regeringspartij ÖVP noemde de bonus een blijk van waardering voor degenen die aan de frontlinie werkten tijdens de coronacrisis.

Het bedrag dat individuele zorgverleners ontvangen kan nog worden aangepast door overheden en instellingen. Die kunnen besluiten om mensen een hogere bonus te geven als ze een zwaar takenpakket hadden, bijvoorbeeld omdat ze op de intensive care werkten of op een afdeling voor de behandeling van coronapatiënten.


GEVOELIG Andere medewerkers van ziekenhuizen en verpleeghuizen krijgen geen cent te zien. Schoonmakers vallen dankzij een speciale afspraak nog wel onder de bonusregeling, maar onderhoudspersoneel niet. De besluitvorming over wie geld krijgt, ligt politiek gevoelig. De sociaaldemocratische oppositiepartij SPÖ vond dat bepaalde hulpverleners en medewerkers van artsenpraktijken ook beloond hadden moeten worden.


Stockholm

Einde dreigt voor Zweedse minderheidsregering

(ANP/RTR/BLOOMBERG/AFP) Het einde lijkt in zicht voor Zweedse minderheidsregering van premier Stefan Löfven. De sociaaldemocraat leidt het Scandinavische land sinds 2014. Sinds 2,5 jaar regeert hij met de Groenen en gedoogsteun van de Centrumpartij en de Liberalen.

Een stemming over de van meet af aan wankele coalitie staat gepland voor komende maandag. De rechts-nationalistische oppositiepartij Zweden Democraten heeft een motie van wantrouwen ingediend die op steun kan rekenen van de christendemocraten en andere gematigde partijen. Er is nu een meerderheid voor. Als de motie volgende week wordt aangenomen volgen mogelijk nieuwe verkiezingen.


WOEDEND Aanleiding zijn plannen van Löfvens partij om huisbazen markttarieven te laten vragen voor nieuwe huurappartementen. De linkse oppositie, die eerder steun gaf aan de regering, is woedend dat de regering huurders laat vallen. De conservatieve partijen zijn geen tegenstander van deregulering, maar zien de 63-jarige Löfven graag vertrekken.


'GEVAARLIJK PAD' Löfven heeft twee opties als hij de stemming verliest: nieuwe verkiezingen of opstappen, zei hij tegen journalisten. ,,Dit is een gevaarlijk pad in een situatie waarin we meer samenwerking nodig hebben", waarschuwde hij.