Leiders eens over Turkse rol Afghanistan

18 juni 2021 om 09:52

WASHINGTON (ANP/RTR) De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan hebben deze week afgesproken dat Turkije de leiding neemt bij het beveiligen van de luchthaven van Kabul, de hoofdstad van Afghanistan.

Dat maakte de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan bekend na het overleg tussen de twee leiders. Sullivan zei dat is afgesproken dat Turkije een "leidende rol" gaat spelen bij de bewaking van het vliegveld nu de VS hun troepen weghalen uit Afghanistan. Die luchthaven wordt onder meer gebruikt door diplomaten. Er wordt volgens de veiligheidsadviseur nog uitgewerkt hoe de Turkse rol er precies uit komt te zien. De VS en Turkije liggen al jaren met elkaar overhoop over allerlei dossiers.

De relatie verbeterde niet na het aantreden van Biden, die tot woede van Turkije officieel de Armeense Genocide erkende. Het lukte de twee leiders volgens Sullivan niet om het eens te worden over een ander gevoelig onderwerp: de Turkse aankoop van het Russische verdedigingssysteem S-400.