Verbazing en ergernis over voorstel 'alcoholontmoediging vrouwen'

18 juni 2021 om 09:32

DEN HAAG (ANP) De wereldgezondheidsorganisatie WHO krijgt veel verbaasde en geïrriteerde reacties op een conceptrapport waarin onder meer wordt gepleit voor het tegengaan van alcoholgebruik door vrouwen in de vruchtbare leeftijd ("women of childbearing age").


Zij worden in de eerste versie van een "actieplan tegen schadelijk alcoholgebruik" genoemd als een van de groepen waaraan "gepaste aandacht" besteed zou moeten worden als het gaat om het voorkomen van drankgebruik, net als kinderen, jongeren en zwangere vrouwen.

Aan het wel of niet hebben van een kinderwens wordt in de tekst geen aandacht besteed. Mannen worden in de bewuste passage ook niet genoemd, al staat elders in het gepubliceerde concept wel te lezen dat een stuk meer mannen problematisch alcoholgebruik vertonen. Volgens de WHO lijden wereldwijd 237 miljoen mannen en 46 miljoen vrouwen aan een "alcoholgebruikstoornis", zoals de organisatie het noemt. Dat is ongeveer 5 procent van de volwassen bevolking.


VRUCHTBARE LEEFTIJD Concrete voorstellen voor het tegengaan van alcoholgebruik door vrouwen in het algemeen worden in het plan niet gedaan. Vrouwen in de "vruchtbare leeftijd" worden slechts in één zin genoemd, maar die zin krijgt veel kritiek. Directeur Matt Lambert van de Britse Portman Group, een organisatie van drankproducenten die onder meer bestaat om het belang van verantwoordelijk drinken te benadrukken, vindt het "seksistisch en paternalistisch". Volgens hem zou het WHO-plan "potentieel de vrijheden van de meeste vrouwen inperken". Bovendien gaat de WHO hiermee haar boekje te buiten en is het onwetenschappelijk, zei hij tegen The Telegraph.


Ook organisaties die zelf kritisch zijn over alcoholgebruik zijn, noemen het een misser. "Daar had moeten staan: vrouwen die zwanger willen worden", reageert Wim van Dalen van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid.