Afbeelding
Hypotheek, Huis met Geld. anp / Xtra lex van Lieshout

Hogere ozb van tafel als het rijk met meer geld komt

18 juni 2021 om 10:49

BARNEVELD De geplande verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) voor volgend jaar lijkt van tafel. De gemeenteraad nam donderdagavond een voorstel van het CDA aan om hier een streep door te zetten, als het rijk met extra geld over de brug komt.


Jannes Bijlsma

Voor beide jaren had het college een verhoging van de belasting voor huizenbezitters van twee procent ingeboekt in de Kadernota, bovenop de standaard inflatiecorrectie van anderhalf procent. Voor alleen 2023 zouden ook de eigenaren van niet-woningen (bedrijfspanden) met dezelfde verhoging worden geconfronteerd. Voor 2022 zou de verhoging de gemeente 141.000 euro opleveren, voor een jaar later gaat het om 272.000 euro. Burgemeester en wethouders deden daarbij het aanvullende voorstel om deze verhoging te heroverwegen als de Rijksoverheid met meer geld over de brug zou komen.

De verhoging van de belasting lag de oppositie zwaar op de maag, zo bleek donderdag tijdens de behandeling van de Kadernota. ,,Onze woningbezitters krijgen van dit college de rekening”, foeterde VVD’er Theo Bos. Voor Burger Initiatief-fractievoorzitter Judith van den Wildenberg was de verhoging een ‘groot pijnpunt’. ,,Wij vinden principieel dat je dit niet moet doen, tenzij in uiterste nood. De inwoners en ondernemers krijgen immers al volop verhogingen op hun bord. Die uiterste nood is er nu niet, dus geen verhoging. Niet nu en niet over een jaar nog een keer. Gewoon helemaal niet.”

Zij kregen steun van alle partijen, al werd er een klein voorbehoud gemaakt. Het CDA diende een amendement in om het college bij te sturen, gesteund door SGP, Pro’98, Lokaal Belang en Burger Initiatief. VVD en Burger Initiatief kwamen ook met eigen voorstellen, die uiteindelijk werden ingetrokken.

p 9

CDA-fractievoorzitter Daan de Vries wilde dat de verhoging geschrapt zou worden, als mocht blijken dat de rijkssteun verhoogd zou worden. En juist afgelopen week bleek uit de zogenoemde ‘meicirculaire’ dat het Rijk volgend jaar inderdaad met meer geld over de brug lijkt te komen. Voor de komende jaren krijgt de gemeente er enkele tonnen per jaar bij, is de verwachting.

DAAD BIJ HET WOORD ,,Als CDA vinden we, dat we dan ook direct daad bij het woord moeten voegen”, zei De Vries. Wethouder Van de Burgwal waarschuwde de raad de ‘behoedzame lijn’ voor de begroting aan te houden, die uiteindelijk in het najaar wordt vastgesteld. ,,In september komt nog de septembercirculaire. Dan is de rijksbegroting doorgerekend naar de gemeenten. Voor hetzelfde geld is het voordeel van nu dan weer van tafel.” Meest belangrijk vond hij, dat de Kadernota positief zou blijven. ,,Let op 2023. De marge die we voor dat jaar hebben is niet ruim.”

Afgesproken werd dat, als de lijn van de meicirculaire zou worden doorgetrokken tot in het najaar, de ozb-verhoging voor 2022 geschrapt wordt worden. Komt er in 2023 opnieuw geld bij van het rijk, dan gaat ook de verhoging voor dat jaar van tafel. Het CDA-voorstel werd unaniem gesteund.