Het merk REC maakt ,,de mooiste, zwarte zonnepanelen".
Het merk REC maakt ,,de mooiste, zwarte zonnepanelen". Raimond Zoeter Fotografie

8 veelgestelde vragen over [zonnepanelen]

17 juni 2021 om 13:57

1. Hoe werkt een zonnepaneel precies?
,,Een zonnepaneel bestaat uit drie delen: een glasplaat, een celconstructie en het frame. Als de zon op het paneel schijnt, ontstaat er zogeheten gelijkstroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading daaronder. De omvormer zet deze stroom om in wisselstroom: de stroom die uit het stopcontact komt.”

2. Welke verschillende soorten zonnepanelen en omvormers zijn er?
,,Er zijn allerlei verschillende merken panelen. Omdat zonnepanelen inmiddels een massaproduct zijn geworden, zijn de kwaliteitsverschillen groot. Bij Schimmel Techniek werken we met Trina Solar zonnepanelen en de panelen van het merk REC: de mooiste, zwarte panelen op de markt. Omdat dit natuurproducten van hoge kwaliteit zijn, zijn de panelen altijd precies dezelfde kleur - iets wat bij goedkopere merken niet altijd het geval is.”

,,Wat de omvormer betreft raden we vrijwel altijd die van het merk Enphase aan. Dit is een kleine omvormer die achter je panelen geplaatst wordt, waardoor je binnenshuis geen omvormer meer nodig hebt. Daarnaast zijn je zonnepanelen hiermee extra rendabel; dit kastje heeft geen piekvermogen nodig om op te starten, waardoor je al bij het minste daglicht energie opwekt. Deze omvormer zorgt dus voor meer opbrengst bij minder licht.”

3. Is elk huis geschikt voor zonnepanelen?
,,Veruit de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. De richting en helling van je dak bepaalt wel hoeveel zon opgevangen wordt en de stevigheid is natuurlijk ook belangrijk. Bij een bepaald type dak, zoals een rieten dak, komt er ook wat meer bij de installatie kijken. Maar uiteindelijk komen we er bijna altijd uit.”

4. Wat zijn de grootste voordelen van zonnepanelen?
,,Bijna iedereen weet wel dat zonnepanelen een positief effect hebben op het milieu en dat ze de waarde van je woning verhogen. Maar daarnaast zorgen zonnepanelen ervoor dat je minder afhankelijk bent van het energiebedrijf. In de toekomst is het de bedoeling dat alle Nederlandse huizen onafhankelijk stroom kunnen opwekken, daar kun je je nu het beste op voorbereiden. Daarom zijn zonnepanelen een slimme en toekomstgerichte investering.”

5. Zijn er ook nadelen?
,,Eigenlijk alleen op esthetisch gebied; niet iedereen vindt zonnepanelen op zijn dak er mooi uitzien. Gelukkig hoeven de panelen allang niet meer blauw met witte randen te zijn, maar worden ze steeds mooier.”

6. Hoe zit het met de brandveiligheid?
,,Zonnepanelen zijn een veilig product, maar je moet wel goede installateurs hebben. Als de installateur het allemaal niet zo nauw neemt en rommelig werk aflevert, kunnen er dingen fout gaan. Gelukkig worden de keuringen voor nieuwe installaties aangescherpt.
Als de installatie goed wordt uitgevoerd, hoef je je geen zorgen te maken om eventueel brandgevaar. Daarom werken wij met ons eigen vaste team bestaande uit professionele, Nederlandse monteurs. Die zijn ongeveer een halve tot een hele dag kwijt aan de installatie.”

7. Wat is de gemiddelde terugverdientijd?
,,Dat verschilt sterk per woning, maar gemiddeld bedraagt de terugverdientijd tussen de acht en tien jaar.”

8. Hoe moet ik zonnepanelen onderhouden?
,,Dat hangt deels af van het product. Sommige panelen hebben een wat stroeve laag op de bovenkant, die veel stof vasthoudt. Die laag stof kan ervoor zorgen dat ze minder stroom opwekken. Wij adviseren klanten om hun panelen in elk geval eens in de drie jaar door ons na te laten kijken. Indien nodig regelen wij daarna dat ze worden schoongemaakt.”

9. Wat is de levensduur van een installatie?
,,Ten minste 25 jaar. Na zo’n lange tijd is de markt ook weer zo veranderd dat we klanten adviseren om hun panelen en eventueel de omvormer te laten vervangen.”

Wie nog meer vragen heeft, kan altijd langskomen bij het inspiratiecentrum van Schimmel Techniek aan de Anthonie Fokkerstraat 23 in Barneveld. Daar vind je alles op het gebied van duurzame installaties: van airco’s tot warmtepompen en zonnepanelen. En er loopt altijd iemand rond met verstand van zaken, die je vrijblijvend kan adviseren.

Het inspiratiecentrum van Schimmel Techniek aan de Anthonie Fokkerstraat.
Afbeelding
Tim van der Vlies, werkvoorbereider bij Schimmel Techniek, weet alles over zonnepanelen.