Rob de Vries (links) en Rob Korpel van Schimmel Techniek in gesprek met een klant.
Rob de Vries (links) en Rob Korpel van Schimmel Techniek in gesprek met een klant. Raimond Zoeter Fotografie

Dit is [hét moment] om te verduurzamen

16 juni 2021 om 12:58

Voor veel huiseigenaren zijn de kosten het grootste struikelblok bij het verduurzamen van hun woning. Dat terwijl je met zonnepanelen en een warmtepomp flink kunt besparen op je maandelijkse lasten. Daarnaast heeft de overheid verschillende maatregelen en subsidies in het leven geroepen om verduurzaming aantrekkelijker te maken, zowel op landelijk als op lokaal niveau.
Zo is het op dit moment extra voordelig om je woning te isoleren en kun je tegen een gunstig tarief zonnepanelen en een warmtepomp aanschaffen. Voor die laatste twee duurzame oplossingen zetten we de belangrijkste subsidies op een rij.

WARMTEPOMP Bij de aanschaf van een warmtepomp kun je tot 2025 gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Let wel op: de subsidiemaatregelen voor een warmtepomp zijn alleen geldig bij de renovatie van een bestaande woning, niet bij een nieuwbouwwoning.
De hoogte van de subsidie is altijd gekoppeld aan het vermogen van de warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp bedraagt de subsidie rond de 1800 euro, bij een lucht-water systeem ongeveer 1900 tot 2300 en bij een grondgebonden systeem 2600 tot 3000 euro.

ZONNEPANELEN Ook wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen, vergoedt de overheid een deel van je investering. Zo kun je als eigenaar van zowel een nieuwbouw- als een bestaande woning het btw op je zonnepanelen terugkrijgen.
Wie zijn zonnepanelen bij Schimmel Techniek aanschaft, kan daarvoor gebruikmaken van de btw-teruggave service. Nadat de installatie betaald en geplaatst is, regelt Schimmel Techniek de teruggave. Het duurt gemiddeld tussen de zes en acht weken voordat het btw terug wordt gestort en de klant hoeft verder niets te doen - behalve genieten van zijn of haar zonnepanelen.

SALDERINGSREGELING Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, lever je het teveel aan stroom aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling mag je deze stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer voordeel: de salderingsregeling wordt vanaf 2024 geleidelijk afgebouwd, waardoor je elk jaar minder stroom mag ‘wegstrepen’.

LENING Naast subsidies kun je in veel gevallen ook een lening krijgen om je woning te verduurzamen. Zo kun je met de zogeheten Energiebespaarlening onder meer je hypotheek verhogen om zo energiebesparende maatregelen te financieren.
Bewoners van de gemeente Barneveld kunnen daarnaast in aanmerking komen voor de Toekomstbestendig Wonen Lening, die onder meer gebruikt kan worden voor de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Geïnteresseerden kunnen de lening via de website van de gemeente aanvragen, waarna het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan de hand van een financiële toetsing bepaalt of ze hiervoor in aanmerking komen.

WINST Bovengenoemde subsidies en leningen maken het verduurzamen van hun woning voor veel meer mensen mogelijk. Dat is niet alleen goed nieuws voor huiseigenaren, maar ook zeker voor de aarde. Want hoewel de financiële voordelen van verduurzaming mooi zijn meegenomen, is het nog leuker én belangrijker om bij te dragen aan een beter milieu!

Voor meer informatie over subsidies en leningen kun je terecht bij het Energieloket van de gemeente Barneveld of de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Afbeelding