Rob Korpel houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het verwarmen van woningen.
Rob Korpel houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het verwarmen van woningen. Raimond Zoeter Fotografie

'Een [warmtepomp] is voor iedereen interessant'

17 juni 2021 om 16:55

De afwisseling en het meedenken met de klant: dat vindt Rob het leukst aan zijn werk als hoofd verkoop binnendienst bij Schimmel Techniek. Geen enkele afspraak is hetzelfde, maar hij werkt altijd toe naar hetzelfde doel: zijn klanten moeten de showroom aan de Anthonie Fokkerstraat met een goed gevoel verlaten. Als ze dan ook nog enthousiast zijn geworden over de warmtepomp, is zijn missie helemaal geslaagd. Met passie vertelt hij wat een warmtepomp precies doet, wat de voor- en nadelen zijn en voor wie dit product geschikt is.

Wat doet een warmtepomp precies?
,,Eigenlijk werkt een warmtepomp net als je koelkast. Die trekt lucht aan, comprimeert deze en maakt ‘m koud. Vervolgens geeft de koelkast warmte af aan de achterkant. Een warmtepomp doet hetzelfde: hij zuigt lucht aan, voegt dit bij elkaar in de compressor en geeft warmte af, die daarna afgegeven wordt aan je radiatoren. Goed om te weten: je kunt je woning ook verkoelen met een warmtepomp.”

Welke typen warmtepompen zijn er en wat is het verschil?
,,Er zijn drie verschillende soorten: een hybride warmtepomp, een lucht-water warmtepomp en een grondgebonden warmtepomp. Bij een hybride systeem is je warmtepomp gekoppeld aan je CV-ketel, die fungeert als back-up. Tachtig procent van de tijd wordt je woning verwarmd met de warmtepomp, maar als het ‘s winters te koud is schakelt het systeem tijdelijk over op gas."
,,Dit systeem adviseren we meestal bij huizen die vóór 1995 gebouwd zijn, omdat deze vaak minder goed geïsoleerd zijn. Het grootste voordeel van een hybride warmtepomp is dat je je radiatoren niet hoeft te vervangen.
Huizen die na 1995 gebouwd zijn, zijn vaak goed geïsoleerd en daardoor ook geschikt voor een lucht-water warmtepomp. Hiermee wordt je woning volledig elektrisch verwarmd. Een nadeel is wel dat je radiatoren vervangen moeten worden; die moeten geschikt zijn voor een lagere aanvoertemperatuur.
Dat laatste geldt ook voor de grondgebonden warmtepomp, die gebruikmaakt van aardwarmte. Voor de installatie wordt 75 tot 150 meter diep geboord in de grond, waar de bodemtemperatuur altijd tussen de 8 en 12 graden is. Aansluitend wordt deze bodemtemperatuur middels een compressor in de warmtepomp verhoogd tot de gewenste afgiftetemperatuur."
,,Dit type warmtepomp brengt wel een verplichting met zich mee: in de warmere maanden moet je je woning verkoelen, om de energie die je uit de grond hebt gehaald terug te geven. Zo raakt de bron niet uitgeput. Meestal is dit geen probleem; ik merk steeds vaker dat mensen juist een warmtepomp willen om hun huis ‘s zomers te verkoelen. Dit systeem vergt de grootste investering, maar heeft ook één groot voordeel: je hebt geen buitenunit nodig, dus hoef je geen rekening te houden met het geluid van de warmtepomp.”

Maakt een warmtepomp veel geluid?
,,Daar maken mensen zich vaak zorgen over, maar tegenwoordig zijn warmtepompen vrij stil. Mede doordat de eisen op dat gebied strenger zijn geworden; op de erfgrens mag het geluid van je warmtepomp tegenwoordig niet meer dan 40 decibel bedragen. Daar letten we altijd goed op bij het plaatsen van de buitenunit. Soms vergt het wat extra aanpassingen, zoals het plaatsen van een geluidsisolerende kast, maar tot nu toe hebben we altijd nog een goede plek kunnen vinden. Daarbij hebben alle warmtepompen een stille stand, die je ‘s nachts aan kunt zetten.”

En hoe zit het met de installatie?
,,Die duurt bij een hybride warmtepomp ongeveer twee dagen en bij een lucht-water systeem vier dagen. Bij een grondgebonden systeem vindt de installatie in twee fases plaats, omdat er geboord moet worden. Er zijn in Nederland maar acht bedrijven die deze bronboringen, ook wel ‘drilling' genoemd, kunnen uitvoeren en Schimmel Techniek is er één van. Het grootste voordeel is dat we alles in eigen beheer hebben, waardoor klanten geen maanden hoeven te wachten op hun installatie.”

Voor wie is een warmtepomp interessant?
,,Eigenlijk voor iedereen die een steentje wil bijdragen aan een beter milieu. En, hoewel ik vind dat verduurzaming de voornaamste motivatie moet zijn, is het ook een slimme investering. Je bespaart op je maandlasten, waardoor je je investering uiteindelijk terugverdient. Bij een hybride warmtepomp duurt dat gemiddeld tien jaar, bij een lucht-water systeem zo'n twaalf jaar en een grondgebonden warmtepomp heb je binnen vijftien tot twintig jaar terugverdiend.”

,, Een warmtepomp is een slimme investering
De monteurs van Schimmel Techniek bij de buitenunit van een warmtepomp.
Een radiator die geschikt is voor een lagere aanvoertemperatuur.