Tom Dumoulin maakt morgen zijn rentree in het peloton.
Tom Dumoulin maakt morgen zijn rentree in het peloton. Epa/christophe ena / Pool

Dumoulin zonder verwachtingen

Wielrenner maakt morgen zijn rentree

FRAUENFELD (ANP) Een bijzonder moment dient zich aan voor Tom Dumoulin. De wielrenner keert in de Ronde van Zwitserland terug in het wielerpeloton. Hij begint zondag aan zijn eerste koers sinds de Ronde van Spanje in oktober vorig jaar. Sportief directeur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma tempert al te hooggespannen verwachtingen.


“Vooropgesteld, het resultaat is van ondergeschikt belang. Het is zijn eerste wedstrijd en Tom gaat zonder verwachtingen van start. Het is echt de bedoeling wedstrijdritme op te doen.”

Dumoulin besloot in januari voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen. Hij nam de tijd voor bezinning en wilde goed nadenken over zijn toekomst. Dumoulin, die in 2017 als eerste Nederlander de Ronde van Italië won, bekende dat hij worstelde met de druk en verwachtingen.

In mei maakte hij bekend zijn wielercarrière voort te zetten. Hij had het plezier in het fietsen teruggevonden en sprak de ambitie uit te willen presteren op de Olympische Spelen in Tokio. Hij rijdt de achtdaagse Tour de Suisse ook echt als voorbereidingswedstrijd. “Het is een halte onderweg naar Tokio en Tom moet vooral proberen deze koers goed door te komen. Hij zal wat dingen uitproberen in de tijdrit, dat weet ik, maar verder moet hij vooral weer ondergaan hoe het is om een etappekoers te rijden”, aldus Zeeman.


GEEN KOPMAN Dumoulin is dan ook niet de kopman van het team. “Zeker niet. Het is vooral mooi dat hij er weer bij is. Ik snap dat het een bijzonder moment is, maar wij zijn al weer wat verder in het proces. Hij heeft goed getraind in de bergen en is zeker fit genoeg, maar ik verwacht niet dat hij meteen met de beste klimmers mee omhoog kan. Het is vooral belangrijk dat hij zich weer happy voelt op de fiets en er zin in heeft. Ik ben ook vooral blij voor hem, omdat ik weet hoe lastig hij het heeft gehad. Het is mooi om hem weer met plezier te zien fietsen. Zo benaderen wij deze koers.”

De Ronde van Zwitserland past goed in de voorbereiding op de olympische tijdrit, omdat de ronde twee individuele ritten tegen de klok in het etappeschema heeft. De eerste etappe is een vlakke tijdrit van 10,9 kilometer in Frauenfeld.