Sander van de Streek tijdens de wedstrijd tegen FC Twente, eerder dit jaar.
Sander van de Streek tijdens de wedstrijd tegen FC Twente, eerder dit jaar. anp / Vincent Jannink

'Ik wil [hoogst haalbare]'

De oud-speler van SDV Barneveld is momenteel niet al te veel met de bal bezig, want de verzorging van dochter Ruby vergt alle aandacht van het gezin. ,,Dat kan je wel zeggen, op 11 mei is zij geboren, dat betekent de taken verdelen. Mijn vrouw richt zich vooral op de jongste, ik op de oudste, Ella. Druk, maar heel leuk.”

Over naar het voetbal. De Barnevelder kijkt terug op een prima seizoen, hij werd topscorer met elf goals, had vijf assists en was verder ook van grote waarde. Net als bij het team, kwam dit echter vooral na de winterstop pas tot uiting. ,,Ja, de eerste competitiehelft verliep voor mij persoonlijk ook niet best. We hadden natuurlijk hoge verwachtingen, maar voor de winterstop was het gewoon niet top, de nieuwelingen moesten worden ingepast en het liep nog niet echt. Zelf moest ik ook even mijn draai vinden in het team, ik zat vaker op de bank dan me lief was en moest hard werken om er weer in te komen.”

Dat lukte Van de Streek. Ondertussen was ook trainer John van den Brom opgestapt. De trein richting de Belgische topclub Racing Genk kwam langs en de Amersfoorter stapte in. ,,Dat begreep ik op zich wel hoor, het is toch een stapje hoger voor de trainer”, vertelt Van de Streek, die tegenwoordig in Amersfoort woont.


SPELER VAN HET JAAR Van den Brom’s opvolger René Hake viel snel in het pulletje. Voor de Barnevelder, ex-speler van onder meer Vitesse en Flora Tallinn, kwamen er ook weer mogelijkheden. ,,Ik deed wat ik altijd deed - hard werken tijdens de trainingen - en ik liet me zien tijdens de wedstrijden. Verder werd ik ook fitter en fitter, ik had voor het seizoen ook nog die schouderoperatie achter de rug. Daar heb ik gelukkig helemaal geen last meer van, ook dankzij de hulp van de Woudenbergse fysiotherapeute Jacqueline Stoel. Maar goed, ik kreeg dus steeds meer minuten én kwam in vorm. Resultaten bleven in eerste instantie nog uit, maar in maart en april ging het steeds beter, zowel met het team als met mij. Ik kwam op ‘10’ terecht en het ging heel lekker. Prachtig dat ik ook nog eens topscorer ben geworden.”

Dit werd ook beloond door de fans van de club uit de Domstad. De supporters van FC Utrecht verkozen hem namelijk tot speler van het jaar. Als beloning ontving de 28-jarige middenvelder daarvoor de zogeheten David di Tommaso Trofee. ,,Super deze fijne waardering. Jammer alleen dat er geen publiek bij was om het samen mee te vieren.”

,,Ook ik ken die geruchten rond Feyenoord, maar kan alleen maar zeggen dat ik van niets weet

‘BELANGRIJKE GOALS’ Niet alleen het aantal goals stemt Van de Streek tot tevredenheid, ook de momenten waarop die vielen. ,,Het voelt namelijk lekker om belangrijke goals te maken. Ik haalde een gemiddelde van 1 op 3 en dat is prima voor een middenvelder. Maar wat ik al zei, het waren vaak ook belangrijke doelpunten. Bij Twente-uit stonden we bijvoorbeeld met 1-0 achter, op een moment trouwens dat er publiek in de stadions zat wegens de testweek. Maar goed, ik scoorde vlak na rust de 1-1 en daarna kwamen we ook op 1-2 en daar bleef het bij. Ik miste helaas nog wel een penalty vlak voor tijd maar we wonnen dus wel. We wipten over Groningen heen en stonden zesde in de eredivisie.” Daar was in de winterstop nog allesbehalve sprake van. ,,We stonden tiende of elfde en dat was FC Utrecht-onwaardig. Toen we eenmaal op die zesde plek stonden, wilden we meer, maar we wisten nog wel dat er lastige potjes aan zouden komen, met onder meer Sparta, Heerenveen en PSV als tegenstanders. Helaas lieten we nog wel puntjes liggen in die slotfase van het seizoen.” Wat overheerst dan nu? ,,Toch wel de teleurstelling, dat is duidelijk na die nederlaag bij Feyenoord.”


HONDERD PROCENT ROOD Die deed bij Van de Streek zowel letterlijk als figuurlijk pijn. Hij kreeg tijdens deze play-off-wedstrijd een forse trap van Leroy Fer te verwerken. ,,We zaten in de goede 'vibe' in aanloop naar ‘Feyenoord’. Dan is het des te zuurder dat we ons niet voor Europees voetbal plaatsten, en ja, ik vond dat Fer een rode kaart verdiende met die trap van achteren op kniehoogte. Raar dat de VAR (Video Assistent Referee, red.) ook niet ingreep, het blijft allemaal interpretatie, dat blijkt maar weer. Ik vond het in elk geval honderd procent rood.”

Wat restte, was een 2-0 nederlaag en dus opnieuw een seizoen zonder Europees voetbal in de komende jaargang. Voor Van de Streek een reden om een avontuur elders te overwegen? ,,Net als veel andere voetballers ben en blijf ook ik ambitieus, ik wil het hoogst haalbare bereiken. En ja, ook ik ken die geruchten rond Feyenoord, maar kan alleen maar zeggen dat ik van niets weet. Natuurlijk, ik heb met trainer Arne Slot gewerkt bij Cambuur en ik word vaker genoemd daar, maar ze hebben nu net Guus Til gehaald, dus Feyenoord lijkt me uitgesloten. Verder wil ik ook graag benadrukken dat ik mijn contract niet voor niets tot 2023 heb verlengd, juist omdat ik het hier naar mijn zin heb. We zullen zien, maar ik ga er vanuit dat ik me gewoon weer meld bij de eerste training.”

Dat is nog tijdens het EK voetbal. ,,Dat toernooi ga ik zeker volgen. Ik zie Frankrijk als de grote favoriet, met daarachter Duitsland. Als Nederland de halve finale zou halen, zou dat een mooie prestatie zijn. We zullen zien.”