Bij het WK 2014 werd er voor het laatst gejuicht voor Oranje bij Café De Lindeboom.
Bij het WK 2014 werd er voor het laatst gejuicht voor Oranje bij Café De Lindeboom. Henk Hutten

'Ik verbied mijn gasten niet om te juichen'

4 juni 2021 om 19:04

BARNEVELD Het Europees Kampioenschap voetbal staat voor de deur, net nu de coronamaatregelen voor de horeca versoepeld worden. Horecaondernemers in Barneveld en Voorthuizen maken verschillende keuzes in hoeverre zij voetbalfans toelaten tijdens het toernooi. ,,Ik denk dat boa’s bij een doelpunt van Oranje even een oogje moeten toeknijpen.”


Jannes Bijlsma


Vanaf vandaag mogen cafés ook binnen weer open, tussen 06.00 en 22.00 uur. Bezoekers hebben een vaste zitplek. Aan de bar zitten is niet toegestaan en aan één tafeltje mogen maximaal vier mensen zitten, kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden uitgezonderd. Er mogen maximaal vijftig mensen per ruimte aanwezig zijn, exclusief personeel.


Ondanks dat er meer mogelijk wordt, houdt eigenaar Rein Bakker de deuren van De Lindeboom in Voorthuizen dicht tijdens de eerste twee wedstrijden van het Nederlands Elftal. Dat speelt zondag 13 juni zijn eerste duel tegen Oekraïne, vier dagen later is Oostenrijk de tegenstander. Normaal gesproken zit dat café bij voetbaltoernooien afgeladen vol, maar voor die duels ziet Bakker geen mogelijkheden om de zaak open te houden.

,,Je moet anders tijdens de rust iedereen naar huis sturen, want deze wedstrijden beginnen om 21.00 uur. Dat schiet niet op. Voor het eerst in tien jaar kijk ik weer eens een wedstrijd van Nederland thuis.” Voor de derde wedstrijd, maandag 21 juni tegen Noord-Macedonië, wacht Bakker af of het Rijk mogelijk nog met aanvullende versoepelingen komt. ,,Die start ook al om 18.00 uur. Maar deze wedstrijd is nog ver weg. In de tussentijd zal er wellicht nog een landelijke discussie komen over hoe we hier mee om gaan.”


ANIMO Thomas Bouw van Café De Zwaan in Barneveld maakt een heel andere keuze. Daar kan straks, in beperkte aantallen, wel voetbal worden gekeken. En deze liefhebbers zullen inderdaad in de rust naar huis moeten om thuis verder te kijken. ,,Tja, dat is niet anders”, aldus Bouw. ,,Het is dus nog even afwachten hoeveel animo er zal zijn. Wij hebben in principe ruimte voor honderd mensen binnen; ik verwacht dat die er straks wel zullen zijn.” De Zwaan zal met entreekaartjes gaan werken voor deze wedstrijden. ,,We zullen ook gericht mensen uitnodigen, waarvan we weten dat die graag bij ons komen kijken. Hoeveel kaartjes er dan nog overblijven, kan ik nog niet zeggen.”

Bouw heeft zes scenario’s klaarliggen om zo goed te kunnen anticiperen op veranderingen van de coronamaatregelen gedurende het toernooi. ,,De situatie verandert haast elke dag wel. Als ik de landelijke politiek nu hoor, denk ik dat er tijdens het EK steeds meer mogelijk zal worden. Het allermooist zou het zijn als we tijdens de eerste twee wedstrijden een uur langer open mogen blijven. De beleving van zo’n wedstrijd is toch heel anders, als je de mensen in de rust naar huis moet sturen.”

GEKNUFFELD Het café heeft in elk geval genoeg ruimte om de fans op voldoende afstand van elkaar naar de wedstrijden te kunnen laten kijken. Bouw zegt de verantwoordelijkheid tijdens de wedstrijden voor een groot deel ook bij de aanwezigen zelf neer te leggen. ,,Ik doe wat ik kan om het veilig te laten verlopen. Maar als Nederland scoort en er wordt geknuffeld en gejuicht, dan kan ik dat natuurlijk niet tegenhouden. En als er boa's komen controleren en er wordt gescoord? Ik denk dat ze even tien tellen een oogje dicht moeten knijpen, of ze gaan meejuichen. Dat verwacht ik wel. Onze contacten met de boa's en de gemeente zijn super.”